Zbog Pelješkog mosta povećava se broj turista na Korčuli, a izvrsne rezultate ostvaruje i Istra

U prvim danima kolovoza u Hrvatskoj je prema podacima sustava eVisitor ostvareno 5 i pol milijuna noćenja i 651 tisuća dolazaka. Trenutačno u Hrvatskoj boravi gotovo milijun i 100 tisuća turista, od čega oko 942.000 stranih. Najviše je gostiju iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nizozemske. A najpopularnije su destinacije Rovinj, Medulin, Vir, Poreč i Umag.

Velik skok broja turista dogodio se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Otkako je otvoren Pelješki most povećao se i broj turista na Korčuli.

- Prema sustavu eVisitor statistika je vrlo dobra. U Rovinju na primjer, trenutno boravi gotovo 39 tisuća gostiju dnevno, što je na nivou rekordne 2019. Trenutno najviše gostiju dolazi iz Njemačke, Nizozemske, Italije i Austrije.

- To su naši tradicionalni gosti, koji uglavnom dolaze automobilom - rekla je Iva Damuđa, stručna suradnica za promociju i odnose s javnošću grada Rovinja.

U Rovinju ima jako puno i domaćih gostiju. Od početka godine do danas domaći gosti su na četvrtom mjestu. Brojke noćenja najviše su porasle u vrijeme pandemije budući da nisu mogli putovati izvan zemlje zbog restrikcija.

- Mi smo malo manji pa imamo i manje gostiju. Oko 4600 gostiju trenutno na području grada Korčule što je oko 90 posto brojki u odnosu na 2019. Imamo jako puno "aviogostiju". Prednjače gosti iz Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, SAD-a - rekla je Miljana Borojević, direktorica turističke zajednice grada Korčule.

Pelješki most domaćim gostima približio je Korčulu.

- Na cijelom otoku značajno se povećao broj domaćih gostiju. Činjenica da se skratio i olakšao put rezultirala je boljim brojkama, velik je pritisak na trajekte iz Orebića prema Korčuli, uvedene su nove linije i dovedeni veći trajekti - rekla je Borovojević za HRT.

I.G.