Zbog nove regulative mogla bi biti ukinuta polovica bankomata u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoji oko 6 tisuća bankomata različitih banaka. Ima ih gotovo posvuda, no zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost polovica tih bankomata mogla bi biti – ugašena.

Dodatno ulaganje u sigurnost i zaštitu aparata koji nam kroz nekoliko klikova izbacuju željenu svota novca bankama je, čini se, ogroman trošak. Ne bi to bio prvi put da se ukidaju bankomati u mjestima gdje bi trošak njihova održavanja za banke bio veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata, prenosi Potrošački kod.

Nova regulativa nalaže veću sigurnost bankarske mreže kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima, a to bi značilo investiciju od nekoliko tisuća eura po bankomatu. Banke su, stoga, najavile  povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno u ruralnim područjima. Što to konkretno znači za otočane, tek ćemo vidjeti.

Banke od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano uz sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro, što je nužno zbog skorašnjeg uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivom mjestu imati istaknutu oznaku o takvoj vrsti zaštite.

J.K.