Zbog nesigurnosti na Crnom moru, povećan interes brodara za remontom u “Viktoru Lencu”

RIJEKA – Zbog napete situacije na Crnom moru, brodarske kompanije u potrazi su za slobodnim dokovskim kapacitetima izvan područja bliskih ratnim zbivanjima. I remontno brodogradilište “Viktor Lenac” posljednjih dana bilježi povećani broj upita od strane stranih brodara.

Ipak povećani broj upita ne znači i sigurne nove poslove u dogledno vrijeme budući da su kapaciteti “Lenca” popunjeni do svibnja, a daljnje prognoze stanja brodograđevnih kapaciteta na Crnom moru ovisit će o trajanju rata između Rusije i Ukrajine, doznaje Novi list.

U “Lencu” su, kažu, pripremljeni na sve scenarije pa i na onaj u kojem očekuju da će ratna kriza ostaviti značajne posljedice na dobavu čelika s obzirom na to da je Ukrajina jedan od najznačajnijih proizvođača čelika u svijetu, a negativan utjecaj u lancima dobave već se osjeti.

Iz ovog su brodogradilišta nedavno izašli i s prvim, nerevidiranim podacima o poslovanju u prošloj godini koju su, unatoč posljedicama pandemije, rastu cijena i izrazitoj oscilaciji zaposlenosti kapaciteta brodogradilišta tijekom godine, uspjeli zaključiti s neto dobiti od gotovo 19 milijuna kuna, uz ostvarene ukupne prihode od 303 milijuna kuna.

U prošloj godini uloženo je oko 40 milijuna kuna u dugotrajnu imovinu »Lenca«, od čega je veći dio otišao na održavanje velikog Doka 11 i Doka 5.

U odnosu na 2020., “Lenac” je prošle godine zapošljavao 341 radnika, odnosno 23 manje nego godinu ranije, a prosječna isplaćena neto plaća u prošloj godini iznosila je 8.237 kuna.

J.K.