Zbog muljanja administracije, Država sportskoj lučici iz Pule mora isplatiti 834 tisuće kuna s kamatama!

PULA – Prema presudi, koju je Trgovački sud u Pazinu donio 15. siječnja 2021. godine, država mora pulskoj Sportskoj lučici Delfin isplatiti 834 tisuće kuna zajedno s kamatama. Ta je lučica, koja je jedno od omiljenih okupljališta Puležana, prije nekoliko godina zbog tuđe pogreške ušla u stečaj i obustavila sve aktivnosti.

Podsjetimo, riječ o pogrešci koju je Ministarstvo financija učinilo još prije šest godina kada je nezakonito, kako piše u presudi, sportsku lučicu odlučilo prenamijeniti u Luku nautičkog turizma. Time su joj prišili dug od skoro tri milijuna kuna, nastao razlikom u koncesijskoj naknadi koja se odnosi na razdoblje od 2009. do srpnja 2013. godine, piše Glas Istre.

Blokiran račun

“Carinski su službenici neovlašteno izmijenili Ugovor o koncesiji pomorskog dobra od 1. travnja 2009. tako što su neovlašteno i nezakonito prenamijenili Sportsku luku Delfin u Luku nautičkog turizma…”, stoji u presudi Trgovačkog suda. Na taj su način obvezali Pomorsko športsko ribolovno društvo Delfin da nadoknadi koncesiju za luku nautičkog turizma, a ne sportsku luku i time stvorili nepostojeću obavezu u iznosu od 2,6 milijuna. Dogodilo se to pri reviziji inspekcije 2015. godine kada su utvrdili da se na Delfinu obavljala gospodarska djelatnost, što nije dozvoljeno u sportskim lukama. Zbog toga je Ministarstvo zaključilo da je Delfin morao plaćati 404,8 tisuće kuna godišnje za koncesiju nad lukom nautičkog turizma, a ne 35,4 tisuća koliko je dotad PŠRD plaćao.

Slijedom toga je PŠRD Delfin, zbog duga od skoro tri milijuna kuna koji nije mogao platiti, otišao u stečaj. Blokiran mu je račun, a sve aktivnosti koje je udruga tada provodila bile su ukinute. Broj članova od tisuću stalnih i petsto povremenih pao je na brojku od njih 650. Podsjetimo, prema presudi Upravnog suda u Rijeci iz 2017. godine, poništilo se rješenje Ministarstva financija iz 2015. godine prema kojem je PŠRD dužan državi gotovo tri milijuna kuna.

Foto: Facebook

Neovlaštene izmjene

– Ministarstvo financija, Carinska uprava, Područni ured Rijeka neovlašteno je u upravnom postupku izmijenio odredbe Ugovora o koncesiji pomorskog dobra i nametnuo društvu PŠRD Delfin obavezu plaćanja koncesijske naknade, isti se osporava kao u cijelosti neosnovan i neutemeljen, ponovljeno je i u presudi ove godine.

PŠRD Delfin, odnosno predsjednik pulskog Društva Ante Restović u posljednjoj je tužbi predložio nagodbu od oko 500 tisuća kuna s kamatama, iznosa za koji je zbog nezakonitog rješenja bio ovršen. No, nagodba nije postignuta. Sada je iznos koji Ministarstvo financija mora isplatiti PŠRD Delfinu mnogo veći, odnosno skoro milijun kuna s kamatama.

Doria Mohorović

PROČITAJTE JOŠ:

ZBOG GREŠKE MINISTARSTVA GOTOVO UNIŠTENI Sportska lučica iz Pule tužit će državu!