Zbog krađe brodskog goriva raspisana međunarodna tjeralica za odbjeglim pomorcima

Krađa goriva klasičan je oblik pomorskog piratstva koji je godinama bio uobičajen za jugoistočnu Aziju i Gvinejski zaljev. No što kada brodsko gorivo postane plijen posadi?

Baš takav slučaj nedavno se dogodio u Maleziji, gdje tamošnja pomorska agencija istražuje slučaj u kojem je 12 članova posade tankera Ocean Pride optuženo za krađu više od milijun i pol litara dizela iz vlastitog broda.

Incident se dogodio početkom listopada 24 nautičke milje od obale, u blizini istočnog ulaza u Singapurski tjesnac. Odmah po dojavi djelatnici malezijske agencije za pomorsku sigurnost kreću na mjesto događaja gdje pronalaze napušteno plovilo.

Inspekcijskim nalazom utvrđeno je da iz broda isisano više od milijun i pol litara dizelskog goriva vrijednog 1,7 milijuna dolara. Sumnja je odmah pala na 12 članova posade, koji su optuženi za krađu i bijeg s broda.

Svi redom i dalje su nedostupni malezijskom pravosuđu, zbog čega su tamošnje vlasti zatražile pomoć Interpola u hvatanju odmetnutih pomoraca, za kojima je na koncu raspisana i međunarodna tjeralica.

K.B.