ZBOG KINESKE PRIJETNJE Australci stvaraju najveću mornaricu još od vremena Drugog svjetskog rata

Australija će u jačanje svoje obrane "upumpati" 35 bilijuna američkih dolara tijekom sljedećih 10 godina. Sve zbog rastućih tenzija u Indo-pacifičkom području i zategnutih odnosa s Kinezima.

Trenutno australska mornarica raspolaže s 43 broda, a novi plan znači uvođenje dodatnih 26 u službu. Od toga 20 razarača i fregata te 6 brodova koji mogu djelovati i bez posade, tj. kao dronovi, doznajemo iz pisanja Asia News Internationala.

Ovi će se novi brodovi pridružiti nuklearnoj floti podmornica koju Australci planiraju izgraditi u partnerstvu sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom.

- Jaka Australija oslanja se na jaku mornaricu koja će nam omogućiti diplomatski utjecaj u regiji te odvratiti sve potencijalne prijetnje te osigurati nacionalne interese - izjavio je zapovjednik australske mornarice vice admiral Mark Hammond.

Nije teško zaključiti koga se to Australci boje jer su Kinezi tijekom godina uspjeli izgraditi najveću svjetsku ratnu flotu i sve češće svojataju morska područja u regiji.

J.T.