Zbog juga, od kopna odsječeni otoci Zlarin i Prvić

Jugo ovih dana "caruje" morem i obalom. Iako su od Šibenika udaljeni samo 30-ak minuta vožnje brodom, otoke Zlarin i Prvić jugo potpuno odsječe od kopna. Na otoke i s otoka državnom linijom nije se moglo, ali jest vlastitim ili taksi-brodovima, pa se oni koji žive na otoku snalaze kako znaju.

Sa svakim novim jugom ponavljaju se stari problemi. Zbog udara vjetra i neprikladne rive - nema pristajanja.

- Dovoljno je i malo da puhne i on već neće stajati tako da većina mještana Prvić luka odlazi u susjedno selo, međutim i tamo je problem neće ni tamo da stane - rekla je za HRT Darija Livić Bumbak, Prvić Luka.

I ostaju zatočeni na otoku. A treba ići u bolnicu, na posao, djeca u školu. Tijekom prošloga juga i Zlarinjani su ostali odsječeni. Kruh i ostala hrana nisu stigli do trgovine.

- Kao da živimo u 15. stoljeću, malo vjerta ili nešto odmah zastoj, kolaps - rekao je Jerko Martinović, Zlarin.

Ali sve češće ne pristaje, ni u Zlarin ni u Prvić Šepurine - čije su luke zaštićene od juga.

- Mislim da brod dokle god isplovljava s pozitivnim stabilitetom i svime šta bi morao imati po registru, da bi bio licenciran za plovidbu linijsku, ne bi smio imati problem na ovoj liniji - rekao je Filip Miroić, Zlarin.

A kada se otkaže državna linija, otočani posežu u vlastiti džep. Kažu, drugih opcija nemaju. Na Jadroliniju se ne mogu osloniti.

Duga zima tek dolazi. S njom jak vjetar i vremenske nepogode te glavno pitanje - hoće li brod isploviti.

- Pripremamo se, kupujemo unaprijed hranu i sve ostalo šta nam treba jer do kopna nećemo tako lako - rekla je Darija Livić Bumbak.

A do grada su udaljeni samo četiri nautičke milje.

I.B.