Zbog bure, u dvije jadranske regije upaljen crveni meteoalarm

Prvog dana nove školske godine u većini će krajeva biti sunčano, ali i vjetrovito, s umjerenim i jakim sjevernim vjetrom, na Jadranu olujnom burom. Naši krajevi bit će u polju povišenog tlaka zraka, ali zbog velike razlike u tlaku zraka između sjevera i juga bit će vjetrovito, osobito na Jadranu, piše HRT.

Izdano je i upozorenje za nautičare i pomorce:

Mjestimični udari bure u daljnjem jačanju na 35-60, pod Velebitom i Biokovom do 80 čvorova. Na otvorenom ponegdje more 5. Mala je mogućnost za neverin na otvorenom moru južnog i srednjeg Jadrana.

Olujna bura u dvije regije

U ponedjeljak će u istočnim krajevima biti djelomice ili pretežno sunčano, samo ponegdje s povećanom naoblakom. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15, a najviša dnevna između 23 i 25 stupnjeva. Podjednako toplo bit će i u središnjim krajevima gdje će biti većinom sunčano, ali i vjetrovito. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorskim krajevima uz umjerenu i povećanu naoblaku ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će povremeno jak sjeveroistočni vjetar, uz obalu jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13, na moru između 18 i 20. Danju od 20 do 22, uz obalu između 27 i 29.

U Dalmaciji pretežno sunčano. U njezinoj unutrašnjosti uz umjeren razvoj oblaka mogući su rijetki pljuskovi. Puhat će jaka i olujna bura, pri čemu će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Jutarnja temperatura od 16 do 18, uz obalu između 19 i 23, a dnevna uglavnom od 26 do 29.

Podjednaka temperatura bit će i na južnom dijelu, gdje će biti obilje sunčanog vremena. I ondje će biti vjetrovito s jakom i olujnom burom te sjevernim vjetrom.

Za dvije regije upaljen je crveni meteoalarm zbog olujne bure.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), izvijestio je HAK. Na državnoj cesti DC102 između Omišlja i Njivica vozi se otežano, jednim trakom, zbog prometne nesreće.

U prekidu je trajektna linija Sumartin-Makarska.

04.09.2023. (ponedjeljak) zbog vremenskih neprilika otkazana je redovita plovidba na državnoj liniji broj 612 Komiža-Biševo i obrnuto.

D.G.