Zbog bespravne gradnje na rtu Kamenjak Premanturu oblijepili “sramotom”

PREMANTURA – Premanturu je jučer po noći pogodila “sramota” zbog nebrige o prirodnim ljepotama koje je krase, a ponajviše zbog rugla bespravne gradnje na Rtu Kamenjak. Nema tabele, nema građevine u Premanturi koju od danas ne krasi žuti papir s natpisom “Sramota”.

– Inicijativu je podržala i Javna ustanova Kamenjak. Nažalost i zadnja obećanja da će se nešto poduzeti u slučaju bespravne gradnje na Kamenjaku nisu urodila plodom. Naime u zaštićenom području Kamenjaka sagrađeno je čak 300 divljih građevina od baraka do pravih uređenih kuća. Besramno se ruše stoljetni borovi, grade noću… I nikome ništa!!! – kažu iz inicijative Žućo, glas savjesnih građana.

Foto: Žućo

– Premanturcima i JU Kamenjak je jasno da im je taj najjužniji rt Istre izuzetne flore i faune najznačajniji prirodni resurs i žele ga sačuvati. Nedirnuta priroda je razlog zbog kojeg ljeti dolaze kolone turista na ovu jednu od deset najljepših destinacija u Hrvatskoj.

Bespravna gradnja i devastacija tog jednog od prirodno najvrjednijih predjela Hrvatske može to uskoro dovesti u pitanje, po onom: “Ako mogu oni zašto ne bih i ja” – poručuju i pitaju se:

– Treba li nam i za borbu protiv divlje gradnje u zaštićenoj prirodi Južne Istre doći u pomoć Europski sud?!

Foto: Žućo

Ako treba građanska inicijativa Žućo – glas savjesnih građana pokrenut će tužbu, jer očito da u lijepoj našoj nema interesa za očuvanjem prirodnih bogatstava koja je čine “lijepom” – poručili su.

I.B.