ZBIŠINA Napušteno selo kod Vranskog jezera

CRES - S obzirom da se selo Zbišina nalazi u blizini Vranskog jezera, u prošlosti su se stanovnici bavili ribolovom. Poznato je da su lovili jegulje, štuke, linjake i crvenperke.

Na našim otocima mnogo je napuštenih sela i zaselaka. Uglavnom su to pitoreskni ostaci nekadašnjeg načina života, a šetnja među suhozidima i ostacima tih mjesta pobuđuje maštu i znatiželju.

Zbišina je jedno od njih - nekad još i Sbisina ili Sbissina - je napušteno naselje na otoku Cresu. Nalazi se između glavne otočne ceste i Vranskog jezera.

Pogled na jezero evocira legendu prema kojoj je ono nekoć bilo veliko polje gdje su živjele dvije sestre Gavanke. Bogata, zla sestra živjela je u raskošnom dvorcu, a u blizini, u skromnoj kućici živjela je njezina siromašna sestra.

Bogata sestra je bila okrutna prema svojoj sestri i prema siromašnima pa ju je zadesila Božja kazna, potres i potop. Razrušen joj je i potopljen dvorac čiji se ostaci prema priči i danas vide duboko na dnu jezera i samo se katkada, za oluja, čuje zvonjava iz vodenih dubina.

Zbišina se nalazi na teritoriju Grada Cresa i prostire se na površini nešto većoj od 11 četvornih kilometara. Prema popisu iz 2001. godine, naselje je imalo 3 stanovnika, no danas u njemu više nema nikoga.

Naselje je staro, a najstariji dostupni  podaci o stanovništvu sežu pred kraj 18. stoljeća, točnije u 1784. godinu. Tada su u Zbišini živjele tri obitelji, ukupno 23 stanovnika.

S obzirom da se selo nalazi u blizini Vranskog  jezera, u 19. i početkom 20. stoljeća stanovnici su se bavili ribolovom. Poznato je da su lovili jegulje, štuke, linjake i crvenperke.

Broj stanovnika bio je najveći u poratnom razdoblju. Zbišina je tako 1945. godine imala 42 stanovnika, a najviše 1948. – njih 57. Otada je broj u padu.

Do 1971. godine ostale su samo dvije obitelji, od kojih jedna bez zemlje dok je druga posjedovala više od 10 hektara. Živjeli su od ovčarstva i poljoprivrede.
Dostupni podaci variraju, no prema popisu iz 2011. godine Zbišina je napuštena, nema stanovnika.

Danas su u Zbišini kuće većinom urušene, izuzev nedavno obnovljene crkvice sv. Alojzija koja je sagrađena 1922.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Napušteno istarsko mjestašce postaje turistički resort s golf igralištem?
GROŽNJAN - Otprilike 20 godina od prvih najava, istarsko selo Vrnjak u sastavu općine Grožnjan na koncu bi ipak moglo postati turistički resort s golf igralištem i difuznim hotelom. Tome se svakako nada načelnik te Općine Claudio Stocovaz koji je odgovarajući na pitanje znači li skorašnja renovacij…