ZAVRŠIO SVJETSKI KUP iQFOiL SPLIT Splićanka Palma Čargo zlatna, Luka Mratović završio na drugom mjestu

SPLIT – Nakon pet dana jedrenja na dasci podno Sustipana, završen je 1. Svjetski kup u novoj olimpijskoj klasi iQFOil, u organizaciji JK Labud. Predstavnica JK Labud Palma Čargo osvojila je 1. mjesto u ženskoj konkurenciji, dok je njezin kolega Luka Mratović, također iz JK Labuda zauzeo 2. mjesto u muškoj konkurenciji. Prvo mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Talijanu Francescu Scaglioli.

– Jako sam zadovoljna s rezultatom i osvojenim prvim mjestom na Svjetskom kupu. Budući da je ovo prva regata u novoj sezoni dobro mi je došla ova pobjeda kao motivacija pred nadolazeću regatu u Italiji koja je na rasporedu već za 8 dana – kazala je Palma Čargo.

Palma Čargo
Luka Mratović / Foto: JK Labud

U muškoj konkurenciji od prvog dana vodila se borba između Talijana Scagliole i Luke Mratovića, a u trećem danu jedrenja došlo je do sudara koji je srećom završio bez ozbiljnih posljedica.

– Prije svega mi je drago što je nova olimpijska klasa imala premijeru upravo u Splitu i u našem JK Labud. Zadovoljan sam regatom i ostvarenim rezultatom, a nadam se da se iduće godine opet vidimo podno Sustipana u još većem broju – kazao je Luka Mratović.

Foto: JK Labud

Split je postao prvi domaćin ovog međunarodnog natjecanja u 2021. godini, a o atraktivnosti najbrže rastuće kategorije svjedočili su vjerni gledatelji na Sustipanu.

– Odrađeno je jako puno plovova u ovih 5 dana, i to pod relativno zahtjevnim vremenskim uvjetima. Iako je međunarodni interes za ovom regatom zbog pandemije koronavirusa bio slabiji, drago nam je vidjeti pozitivne reakcije organizatora iz klase i natjecatelja, a već sada krećemo u pripreme za iduću godinu koja će nadamo se privući još veći broj natjecatelja – kazao je Ivan Kljaković Gašpić, direktor regate.

Klasa iQFOiL nova je olimpijska disciplina u jedrenju na dasci, a svoju premijeru imat će u Parizu 2024. godine. Zasniva se na foiling tehnologiji, a prepoznatljiva je po tome što natjecatelji lebde iznad mora, zahvaljujući podvodnom krilu koje stvara uzgon i smanjuje otpor kretanja kroz more.

Foto: Velimir Bešić

– Krajnji cilj JK Labud je da u sljedeće 3 godine, odnosno u pripremnoj fazi za Olimpijske igre u Parizu, Uvala Baluni i grad Split postanu jedan od centara jedrenja i da se privuče jedriličare iz susjednih zemalja kako bi Split postao jedriličarski trening centar za klasu iQFOiL u središnjem i istočnom dijelu Europe – kazao je Kljaković Gašpić.

Klasa iQFOiL Nastala je kao odgovor na mnoge promjene u svijetu jedrenja koje se događaju posljednjih desetak godina, s naglaskom na brzini jedrenja, a cilj je i da natjecanje bude što bliže kopnu zbog još većeg doživljaja za gledatelje.

Foto: Velimir Bešić

Ovo je ujedno i prvo natjecanje s kojim počinje natjecateljska sezona jedrenja na dasci, ne samo u ovoj godini već i u idućim godinama, stoga je cilj pozicionirati Split kao početnu točka i prvu regatu s koje će jedriličari, uz blagoslov sv. Duje nastaviti jedriti po svijetu i ostvarivati svoje jedriličarske ambicije, poručili su iz JK Labud.

Regatu iQFOiL Split ove godine podržao je grad Split i Turistička zajednica grada Splita, a kadrovi regate obići će svijet i iduće godine privući još veći broj natjecatelja i gledatelja.

Foto: Velimir Bešić

IQ Foil – Nova disciplina u jedrenju na dasci za OI u Parizu 2024.

Organizator kupa je JK Labud, koji je uvjek bio predvodnik novih trendova u jedrenju. Unatoč izazovima pandemije korona virusa, kup je održan, a  regate su pokazale svu atraktivnost i raskoš nove discipline u jedrenju.

U posljednjem desetljeću jedrenja „foiling“ tehnologija je galopirajući trend u jedrenju, što možemo vidjeti i kod jedrilica Americas Cup-a, Vende Globe ili Mini 6,50 koje koriste foil kako bi se trup  jedrilice izdigao iznad vode te smanjio otpor i  povećao krajnju brzinu. Isti trend se koristi i kod daske za jedrenje gdje je tvrtka Stabord/Severen uspjela razviti jednostavan, efektan, siguran i upravljiv  komplet opreme koji je prihvaćen kao olimpijska disciplina.

Sama daska za jedrenje te komplet jedara i booma je poznat već prije, ali umetanjem podvodnog krila „foil“ došlo se do efekta lebdenja. Za poznavatelje jedrenja na dasci podizanje na krilo je relativno jednostavno, a već nakon tjedan dana može se ovladati upravljanjem i kontrolom nad opremom za okretanje. Jedra su od 9 kvadrata za muškarce i 8 kvadrata za žene, što zahtijeva veliku snagu za odupiranje jedru i peraji pa kad se potrebna snaga iskombinira s neophodnom kontrolom, može se  kazati da je jedrenje na IQ Foil dasci jedno od zahtjevnijih oblika jedrenja.

Foto: Velimir Bešić

Logistički klasa IQ Foil je jednostavna, lako se može porinuti s plaže, kao i u lučicama naših jedriličarskih klubova.

– IQ Foil je atraktivna, brza i zabavna disciplina u jedrenju na dasci. To je budućnost jedrenja koja je došla u Split na početku svoje olimpijske priče. JK Labud je iznimno ponosan što je sukreator budućnosti jedrenja, te zajedno sa svojim mladim jedriličarkama i jedriličarima stvara temelje budućih sportskih uspjeha za našu Hrvatsku – kazao je na kraju direktor regate Ivan Kljaković Gašpić.

Partner ovogodišnje regate je Green Sail, neprofitna organizacija koja promiče ekološke vrijednosti i održiv turizam. Potporu regati su dali grad Split i Turistička zajednica grada Splita. Sponzor regate je ACI Sail.

D.G.