Završetak strateškog projekta MIMOSA

OPATIJA/ZADAR - U srijedu, 14. lipnja 2023.godne, u sali hotela Ambasador u Opatiji, održana je završna konferencija EU projekta MIMOSA pod nazivom  „Poticanje prekogranične mobilnosti putnika – usluge i rješenja koja pridonose većoj održivosti i povezanosti“.

Projektni partneri predstavili su kroz panel rasprave ishode analiza i studija izrađenih u sklopu projekta, dobre prakse u pogledu održive mobilnosti putnika u prekograničnom području te model buduće suradnje . Glavni menadžer projekta Paolo Dileno predstavio je rezultate projekta, uz završnu misao „More spaja zemlje koje razdvaja“ koja izvrsno opisuje program i projekt.

ŽLU Zadar pokrenula inicijativu za održivo gospodarenje otpadnim uljima u lukama

U sklopu pilot aktivnosti projekta Županijska lučka uprava Zadar je pokrenula inicijativu za promicanje rješenja održive mobilnosti s posebnim fokusom na gospodarenje otpadnim uljima u lukama.

Razvila je aplikaciju za upravljanje otpadnim uljima i instalirala testne spremnike s ugrađenim mjeračima, koji pružaju ažurirane informacije o razinama otpadnog ulja u svakom spremniku. Uz točne informacije o kapacitetima spremnika i razinama punjenja, usluge sakupljanja otpadnih ulja mogu se zakazati na temelju stvarnih potreba, optimizirajući korištenje transportnih i ljudskih resursa. Time se poboljšava ukupna učinkovitost gospodarenja otpadnim uljima, smanjujući nepotrebna putovanja, potrošnju goriva i povezane emisije stakleničkih plinova.

Što se tiče dugoročne uporabe i trajnosti, očekuje se da će pilot-akcija gospodarenja otpadnim uljima pokazati svoju učinkovitost i održivost tijekom vremena.

Za kraj bitno je istaknuti kako iskustvo stečeno početnom implementacijom pilota od strane ŽLU Zadar u sklopu projekta MIMOSA može posluži kao vrijedna referentna točka za druge zainteresirane subjekte, omogućujući im da prilagode pristup svojim specifičnim potrebama i postignu održivo gospodarenje otpadnim uljima.

Sponzorirani sadržaj