Završen prvi splitski Ocean Hackathon 2020. – Pobijedio projekt inteligentnog priveza brodova u marinama

SPLIT – Morski vikend je za nama. Vikend u kojem je ponosno sudjelovala i ICT Županija. Naime, u nedjelju se održalo finale petog izdanja Ocean Hackathona 2020. gdje je pobjedu odnio tim dock.me sa sustavom za napredno vezivanje u marinama i besprijekorno iskustvo na moru!

Čitavu subotu i nedjelju su četiri tima vrijedno radila na rješavanju nekoliko izazova vezanih uz more i priobalno područje i natjecali se za pobjedu na splitskom Ocean Hackathon-u, a sve kako bi realizirala svoju ideju kao najbolju na polju očuvanja i gospodarenja mora i gdje bi pobjedom sebi osigurali mjesto na velikoj završnici u Brestu.

Naime, radi se o globalnom pozivu/natječaju u 19 gradova diljem Europe među kojima je i Split te u Kanadi i Meksiku. Pobjednicima iz svakog grada plaćeno je putovanje i osigurani svi troškovi za finalno natjecanje u Brestu koje će se održati krajem godine, a predviđene su i nagrade za pobjednike lokalnih natjecanja.

U Splitu su pobjedu odnijeli Josip Marasović iz tvrtke Sailboat.hr koji je zajedno sa članovima svog tima Zvonkom Jelačićem, Josipom Baumgartnerom, Androm Rudanom, Tomasom Pinjušićem, Nenom Židićem, Ivanom Samardžićem i Petrom Perkovićem tijekom vikenda radio na kreiranju poslovnog modela te softverskom i hardverskom rješenju kojim su na završnoj prezentaciji demonstrirali učinkovitost svog sustava za rezervaciju veza u marinama. Ime mu je jednostavno – dock.me, a njegov je cilj olakšati svim korisnicima nautičkih luka rezervaciju veza te učiniti njihovo iskustvo na moru što boljim.

Dock.me rješava problem odabira marine sidrišta, te čak i konkretnog privezišta broda unutar marine korištenjem web aplikacije te mreže senzora u marinama. Naime, svaki dok u marini imao bi senzor za detekciju uplovljavanja plovila, a kapetan bi putem aplikacije birao slobodan dok u odabranoj marini.

Korištenjem dostupnih podataka o pomorskom prometu, meteo situaciji, te popunjenosti marina kapetan bi tako mogao odabrati optimalnu luku za privezište, te čak odabrati željeni dok sa svim njemu potrebnim elementima i optimalnoj poziciji. Uprava marine ima trenutnu sliku popunjenosti, a podatak o vezanju broda na rezervirani dok stiže automatski. Za optimalan odabir marine planiraju se koristiti tehnologije umjetne inteligencije koristeći mnoštvo dostupnih podataka i parametara na internetu.

Josipa i njegov tim sada čeka finale Ocean Hackathona u Brestu gdje će snage odmjeriti s pobjednicima iz 10 drugih gradova u kojima se natjecanje istovremeno odvijalo.

Drugo mjesto odnio je tim s Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu sa svojim rješenjem za komunikaciju podvodnih uređaja i sustava korištenjem vidljivog svjetla i IoT (Internet of things).

Treće mjesto pripalo je timu CBRO s uređajem za prikupljanje mikroplastike u morima i oceanima, a četvrto timu Waste Water koji je razvio model uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koje se ulijevaju u mora i oceane.

Na Ocean Hackathonu ukupno je sudjelovalo 30-ak natjecatelja koji su tijekom vikenda imali podršku mentora iz različitih područja od računarstva i programiranja do zaštite intelektualnog vlasništva, razvoja poslovnog modela i uspješnog pitch-a.

ICT Županija je sudjelovala u projektu kao dio žirija i ponosna je što joj je ta uloga dodijeljena na prvom izdanju Ocean Hackathona u koje se Sveučilište u Splitu uključilo kao jedan od organizatora. U žiriju su osim voditelja projekta ICT Županije, Damira Brčića, bili i Leandra Vranješ Markić (Sveučilište u Splitu), Toni Trivković (SplitTechCity), Boris Golob (StepRi Rijeka) i Karlo Kukec (TP Varaždin).

U organizaciji natjecanja velik doprinos su dali i suorganizatori ICT Županija, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci i Tehnološki park Varaždin kojima su ujedno bili i sponzori nagrada za najbolje plasirane timove. Osim njih u organizaciji su sudjelovali i udruga Split Tech City i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta koji su nam ustupili mentore koji su natjecateljima bili na raspolaganju tijekom natjecanja i koji su im svojim znanjem i iskustvom pomogli da što bolje uobliče svoje ideje. Da natjecatelji ne budu žedni tijekom natjecanja pobrinula se Dalmacijavino, a riječka tvrtka 46.elks za potrebe natjecanja kreirala je platformu za integraciju telekomunikacije u rješenja koja razvijaju  natjecatelji.

Sveučilište u Splitu je dio alijanse Europskog Sveučilišta mora zajedno s još pet europskih sveučilišta među kojima su Cadiz, u kojem se natjecanje također održalo te Brest čiji je Campus Mondial de la Mer glavni organizator Ocean Hackathona. Osim toga, Sveučilište se uvijek rado uključuje u inicijativne i aktivnosti kojima se podupire poduzetnička aktivnost studenata i profesora kao i u poticanje suradnje između akademske zajednice i tvrtki u okruženju stoga vjerujemo da će se tradicija održavanja Ocean Hackathona nastaviti i u narednim godinama. ICT Županija će sigurno dati svoj obol.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ocean Hackathon 2020 od 09. do 11. 10. 2020. u Splitu – Poziv natjecateljima