ZAVRŠEN PROJEKT STOLJEĆA Luka Sali gotova prije predviđenog roka

SALI - Devedeset milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji lukobrana i uređenju mjesne rive u Luci Sali gotovi su i današnjom završnom konferencijom obilježava se završetak radova.

Projekt dogradnje luke Sali predstavlja ulaganje u luke i pomorsko dobro u investicijskom ciklusu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture čija ukupna vrijednost prelazi 12,3 milijuna eura, a većina je sufinancirana iz EU fondova.

0:00
/0:16

Projektom „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku“ proširena je luka izgradnjom obale u dužini od 149,5 m i produbljen gaz na -4,00 m.

Iza novoizgrađene obale također je uređena zaobalna površina, a zaštita lučkog akvatorija od valova osigurana je izgradnjom novog glavnog lukobrana duljine 116 m.

Nova obala i unutrašnja strana glavnog lukobrana koristit će se za privez plovila u javnom prometu, izletničkih brodova te plovila nautičkog turizma. Konstrukcija lukobrana omogućuje tijekom ljeta i za povoljnih vremenskih prilika korištenje vanjske strane lukobrana za povremeni kratkotrajni privez različitih plovila.

Dovršetkom ovog velikog projekta, značajno će se povećati kapaciteta, kvaliteta i sigurnosti priveza za smještaj brodova u luci Sali, a riješila se odvodnja i vodoopskrba ovog područja.  Luka je s novim vanjskim lukobranom zaštićenija od djelovanja vjetra i valova iz svih smjerova, a napokon zadovoljava sigurnosne uvjete za prihvat brodova i u lošijim vremenskim uvjetima. Time će dugoročno biti otklonjen problem neredovitog prometa i nesigurne veze s kopnom. Smanjit će se i sezonske razlike u lučkom prometu, budući da se realizacijom projekta ostvaruju uvjeti za bolju iskorištenost luke Sali u zimskom dijelu godine.

D.G.