Zavod za statistiku: "Hrvati se sve više voze automobilima"

Državni zavod za statistiku objavio je detaljne podatke o vozilo-kilometrima koje su ostvarila domaća vozila na teritoriju Republike Hrvatske i stranom teritoriju. Podaci se temelje na administrativnim podacima dobivenima od Centra za vozila Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova te procjenama Državnog zavoda za statistiku.

Obujam prometa izražen u vozilo-kilometrima važan je pokazatelj prijevoznog učinka vozila u cestovnom prometu. Ostvareni vozilo-kilometri indikator su utjecaja transportne djelatnosti na okoliš i jedan od važnih pokazatelja sigurnosti prometa.

U 2021. vozila registrirana u Republici Hrvatskoj ostvarila su 28 202 milijuna vozilo-kilometara, što je u odnosu na 2020. porast za 5,8% te porast od 3,0% u odnosu na 2019.

Porast kilometara električnim vozilima za 55,7% u odnosu na 2020.!

Od ukupno ostvarenih vozio-kilometara u 2021., osobna vozila ostvarila su 77,6%. Najveći udio u ostvarenim vozilo-kilometrima osobnih vozila ostvarila su osobna vozila na dizelski pogon, 65,1%.

Zbog kontinuiranog porasta broja registriranih hibridnih osobnih vozila, ostvareni vozilo-kilometri u toj kategoriji vozila u 2021. pokazuju najveći porast u odnosu na 2020. Osobna vozila na hibridno-dizelski pogon pokazuju porast ostvarenih vozilo-kilometara za 143,0%, a osobna vozila na hibridno-benzinski pogon za 87,4% u odnosu na 2020. Električna osobna vozila pokazuju porast ostvarenih vozilo-kilometara od 55,7% u odnosu na 2020.

Procjena ostvarenih vozilo-kilometara domaćih vozila dobivena je na temelju podataka o prijeđenim kilometrima vozila koja su pristupila tehničkim pregledima i broja registriranih vozila u Republici Hrvatskoj, pojašnjavaju iz Državnog zavoda za statistiku.

D.G.