Zavjetni brodovi – bogatstvo tradicije i turistički potencijal Sutivana

SUTIVAN – Najstarija hrvatska maketa zavjetnog broda nalazi se u Sutivanu na otoku Braču. Riječ je o maketama koje su dali izraditi i posvetiti sutivanski pomorci i ribari kako bi ih na moru pratila sreća.

Informacije su to koje su dosad bile poznate samo lokalnom stanovništvu ili posjetiteljima Sutivana, koji su se interesirali za lokalne priče i legende. Zavjetni brodovi nisu legenda, već stvarnost koju je moguće vidjeti u crkvi Svetog Roka.

Turistička zajednica Općine Sutivan ozbiljno je pristupila očuvanju i promociji sutivanske ribarske, ali i pomorske baštine pa je tako ove turističke sezone krenula s provedbom čak dva projekta odabranih na natječaju Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Brač, a kojima nastoji posjetiteljima i lokalnoj zajednici prezentirati bogatstvo te iste baštine.

Projekt “Nauka i lavura o stivanskom brodovlju” počinje u nedjelju, 11. srpnja, predavanjem o stivanskim zavjetnim brodovima. Predavanje će se održati u ljetnom kinu, s početkom u 21 sat, a održat će ga Eti Ljubetić Šteka.

Sve to dio je projekta “Nauka i lavura o stivanskom brodovlju” kojeg provodi Turistička zajednica Općine Sutivan. Projekt je odobren na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 172.637,72 kuna, od čega Europska Unija sufinancira 85 posto, a Republika Hrvatska 15 posto.

K.B.