ZAUSTAVLJENA DISKRIMINACIJA U JAVNIM BAZENIMA Žene se od sad u ovom gradu mogu kupati u toplesu

BERLIN - U berlinskim bazenima žene će se ubuduće smjeti kupati i u "toplesu". Nakon pritužbe na diskriminaciju Pučkom uredu za državni zakon o suzbijanju diskriminacije, ubuduće će se primjenjivati pravila o kupanju na rodno pravedan način, priopćio je u četvrtak Tamošnji ured za suzbijanje diskriminacije pri Ministarstvu pravosuđa.

Nadzorno osoblje zatražilo je u prosincu od 33-godišnje žene u bazenu u Berlin-Kaulsdorfu da pokrije grudi. Kad je odbila, izbačena je iz bazena. U svojoj tužbi istaknula je da kućnim pravilima kupališta nisu propisani uvjeti specifični za spol i propisuju samo nošenje "komercijalnih kupaćih kostima", javlja Spiegel.

Jednaka prava za sve

Nakon intervencije Ureda pučke pravobraniteljice na kupalištima, kupanje s golim gornjim dijelom tijela sada bi trebalo biti moguće i za žene, navodi se u priopćenju.

- Odlukom se uspostavljaju "jednaka prava za sve Berlinčane, bilo muške, ženske ili nebinarne", a također se stvara "pravna sigurnost za osoblje u kupalištima, izjavila je predstojnica ureda Doris Liebscher. Sada je pitanje osiguravanja dosljedne primjene uredbe i da se više ne događaju neugodne situacije protjerivanja s kupališta ili zabrane kupanja.

Prošle je godine nekoliko gradova u Njemačkoj već uvelo ovakva pravila za sve spolove u općinskim bazenima - poput Siegena u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ili Göttingena u Donjoj Saskoj. Glavni grad Donje Saske, Hannover, također je promijenio svoje propise o kupanju krajem 2022. godine. Prema ovim odlukama, samo "primarni spolni organi" moraju biti pokriveni prilikom izlaska na kupališta.

D.G.