Zatvorili plažu kako bi zaštitili medvjedicu i njeno mladunče

HAVAJI - Na plaži Kaimana na Havajima, podignuta je privremena ograda radi zaštite mladunčeta tuljana za vrijeme boravka uz majku, a ljudi se potiču da koriste druga područja za rekreaciju.

Tuljanice mogu biti vrlo zaštitnički nastrojene prema svojim mladuncima, a u prošlosti se dogodilo da su ugrizle i ozbiljno ozlijedile plivače. U moru ih je teško uočiti te mogu vrlo brzo plivati, stoga se ljude upozorava na poseban oprez.

Očekuje se da će majka i mlado biti zajedno sljedećih 5 do 7 tjedana, navodi se u objavi na Facebooku havajskog Odjela za zemljište i prirodne resurse. Kako bi se tuljani zaštitili, na plaži će 7 dana u tjednu 24 sata dnevno biti prisutna policija.

Prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, havajske medvjedice jedna su od najugroženijih vrsta tuljana na svijetu. Procjenjuje se da ih je u divljini ostalo oko 1570.

Vrsta je ugrožena gubitkom staništa, zaplitanjem u ribolovnu opremu, bolestima i povremenim namjernim ubijanjem od strane ljudi.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Izumire više biljaka i životinja nego u bilo kojem drugom periodu ljudske povijesti
Znanstvenici kažu da su učinci klimatskih promjena i gubitka staništa na životinjske populacije podcijenjeni te da su postavljeni ciljevi o očuvanju bioraznolikosti teško ostvarivi. Sprječavanje izumiranja vrsta moglo bi potrajati dulje od očekivanog i globalni ciljevi očuvanja bioraznolikosti bit…
VIDEO Dva morska lava tjeraju posjetitelje s plaže
Viralni video koji prikazuje dva morska lava kako tjeraju posjetitelje plaže u uvali La Jolla u San Diegu, naveo je ljude da se zapitaju koliko dobro koegzistiramo s morskim bićima. No, moguće je da događaj možda nije onakav kakvim se ‘na prvu’ čini. Video prikazuje kako dvije