Zatvaranje naftovoda u SAD-u zadržalo cijene nafte iznad 78 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 78 dolara, poduprte zatvaranjem dijela ključnog naftovoda u SAD-u koje je prigušilo zabrinutost za potražnju zbog posustajanja gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 60 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja i iznosila je 78,44 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 4,26 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 72,58 dolara. Jučer je trgovinu zaključio u minusu 4,09 dolara.

Tržišta je jučer poljuljao strah da će širenje COVID-a-19 u Kini zakočiti potražnju, a zabrinula su ih i upozorenja šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve da će ova godina biti teža od prošle zbog istodobnog usporavanja gospodarstva u SAD-u, Kini i Europi.

Nagovještaj slabljenja kineske potražnje trgovci su iščitali iz odluke Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata, strahujući od posljedica naglog širenja COVID-a nakon ublažavanja striktnih mjera suzbijanja zaraze.

- Raspoloženje na tržištu pokvarili su pandemija u Kini i izazovi (njezinog) otvaranja, koji su doveli pod znak pitanja tezu da će se potražnja oporaviti i cijene porasti - rekao je analitičar švicarske banke Julius Baer Norbert Rücker.

Bojazni su se još više rasplamsale nakon što je istraživanje S&P Globala pokazalo da je aktivnost u američkoj industriji ponovo smanjena u prosincu.

Silazni trend cijena zaustavila je danas informacija operatera glavnog naftovoda u SAD-u Colonial Pipelinea o zatvaranju jedne cijevi zbog neplaniranih radova na održavanju. Naftovod bi ponovo trebao raditi punim kapacitetom od 7. siječnja.

Cijene su se stabilizirale zbog zatvaranja naftovoda, tumači analitičar PVM-a Tamas Varga, dodajući ipak da "dominira silazni trend".

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio 5,17 dolara, na 76,9 dolara, prenosi HRT.

Hina