Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste?

Sezona berbe šparoga započela je s prvim toplijim danima. Za tu mnogima omiljenu proljetnu namirnicu treba izdvojiti i ne baš malo novca, posebno ako se uzme u obzir da šparoge nije potrebno uzgajati. Za razliku od lani kada je cijena vezice dosegnula 6 eura, ove godine na pojedinim tržnicama prodaju se i za 10, a negdje i nevjerojatnih 15 eura.

- Ima zlato moje šparoga. Pošto su? Od tri, četiri, pet šest eura, ovisi koliki je snop - objašnjava prodavačica Marija.

Većini je to previše. Ali za povremeni užitak neki će posegnuti u novčanik.

- Preskupe su. A u odnosu na prošlu godinu? Tu je, isto tako, ista je bila cijena, nije bila ništa jeftinija - kaže Jelka.

Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste - pitaju se mnogi.

- Teško ih je i brati i nema ih zapravo. Mladi neće da beru, a stari ne mogu i to je to - ustvrdila je prodavačica Rada.

- Treba malo otići pa tražiti i osjetiti tu ljepotu traženja kad te noge bole i kad padneš i podereš ruke na draču. I onda vidjeti jel' to skupo ili nije - kaže Giovanni.

Brojni Zadrani dijele njegovu strast. U gradskoj park-šumi počela je potraga za prvim izdancima. Šparoga po šparoga - ručak. I još k tomu, kažu, jedan od najzdravijih.

Bogate su antioksidansima, prirodni su diuretik ali i afrodizijak. Šparoge su posljednjih godina na meniju brojnih restorana. U zadarskim restoranima pričekat će još jednu kišu da ih bude više i da im cijena padne, a zatim ih ponuditi u različitim kombinacijama, piše HRT.

Ugrizao ga poskok dok je brao šparoge
GALIŽANA - Dok je brao šparoge, Istranina Marina Capolicchija iz Galižane ugrizao je poskok. No, on je ubrao još nekoliko šparoga, presvukao se i tek potom otišao u bolnicu. U bolnici su mu rekli da im je ovo prvi takav slučaj ove godine. Pitali su ga i hoće li opet

A.B.