Zašto rovinjski turizam posluje bolje nego ikada prije?

Uskoro je i prva polovina lipnja iza nas te ako je suditi prema početku, pred Hrvatskom je odlična turistička sezona. U Rovinju već sada trljaju ruke jer su u dosadašnjem dijelu godine nadmašeni rezultati prošle koji su bili rekordni. Zašto rovinjski turizam posluje bolje nego ikada prije i kako je Rovinj postao jedno od naših najkvalitetnijih i najpoželjnijih odredišta?

Na svakom koraku su turisti, ali nema pretjerane gužve. Slobodno mjesto na terasi kafića još se može naći pa se mnogi vraćaju u Rovinj baš u ovo doba.

Strelovit turistički razvoj u Rovinju počeo je poslije Drugog svjetskog rata, pa je na 70. obljetnicu osnutka Turističke zajednice priređena i izložba bogate arhivske građe.

- Tada su najveći problemi bili nedostatak komunalne infrastrukture, nije bilo vode, struje, ceste i prilazni putovi nisu bili asflatirani, znači tada su se prvenstveno usmjerile snage na uređivanje mjesta - rekla je za Dnevnik Odete Sapač, direktorica TZ-a Rovinja.

Hotela gotovo i nije bilo, a radničkih odmarališta - prilično. Umirovljeni djelatnici prisjećaju se brodskih taksista koji su prevozili goste do rovinjskih otoka.

- To se radilo s veslima, kasnije tomos 4 i via! Ali bilo je trenutaka kada bi se taksisti posvađali među sobom jer bila je konkurencija - kazao je Bruno Petruz, nekadašnji tajnik rovinjskog Turističkog društva.

Danas - sasvim drukčija slika, počevši od hotela koji uglavnom imaju 5 zvjezdica.

Najveći broj gostiju je iz njemačkog govornog područje, ali i porast je broja gostiju iz Engleske, Italije, pa čak i iz prekooceanskih zemalja.

Čevapčiće i pljeskavice odavno je zamijenila domaća kuhinja

- Izvrsno, porcije su velike. Prije dagnji naručili smo predjelo. U hotelu imamo doručak i večeru pa je ovakav ručak odličan - rekao je Roland iz Švicarske.

Ni na cijene se, barem zasad, gosti ne žale. Iako su veće nego lani.

- To je zbog ulaznih faktura koje su nam čak 20% više, ali ja sam išao ususret gostima pa sam podignuo cijene 10% - istaknuo je Zdravko Cvjetić, ugostitelj.

Danas u Rovinju nastoje nuditi kvalitetu i zadržati autentičnost.

- Ne reklamiram nove restorane. Da, naravno, reći ću hotel Park je otvoren, luksuzan, prekrasan, sve je to super, ali po meni, trebamo zadržati dušu, ono što drugi nemaju - upozorila je Romina Kuharić, turistička vodičica.

U često nagrađivanom odredištu predsezona je uspješnija od lanjske za 10-ak posto. No strahuje se za kvalitetu usluge na vrhuncu sezone, jer su i lani kapaciteti bili popunjeni. Broj apartmana za iznajmljivanje stalno raste, pa se u Rovinju nadaju da će se Zakonom o turizmu - koji je u pripremi - omogućiti da se i to regulira, donosi Dnevnik.

A.B.