Zašto rekordne vrućine neće stvoriti i rekordne količine solarne energije?

Toplinski val u Velikoj Britaniji svakako pomaže u stvaranju velikih količina solarne energije - ali stručnjaci kažu da je zapravo prevruće za stvaranje najviših odnosno rekordnih razina električne energije.

Solar Energy UK izvještava da je posljednjih nekoliko dana oko 10% britanske električne energije dolazilo iz solarne energije ali ekstremna vrućina zapravo smanjuje učinkovitost solarnih ploča, dakle, ne treba očekivati ​​da će biti postavljeni rekordi, piše BBC.

Ovaj je tjedan Velika Britanija zabilježila najviše dnevne i noćne temperature ikad, a za veći dio zemlje postavljena su upozorenja na vrućinu.

Ravnoteža topline i svjetlosti

Ali za proizvodnju solarne energije, količina sunčeve svjetlosti, odnosno zračenja, važnija je od količine topline.

- Upravo zbog ove ravnoteže između zračenja i temperature rekord za vhunac proizvodnje energije, uvijek je u travnju ili svibnju, jer tada imamo sunčano, ali relativno hladnije vrijeme - kaže Jamie Taylor, viši podatkovni znanstvenik na Sveučilištu Sheffield.

- Količina proizvodnje solarne energije bila je vrlo visoka tijekom prošlog tjedna. Ali mislim da je malo vjerojatno da će se postaviti novi rekord u pogledu proizvodnje električne energije - kaže Taylor.

Dodaje da je rekord za ukupnu dnevnu proizvodnju energije iz solarne energije u Britaniji bio 80,6 gigavat sati 29. svibnja 2020.

Smatra se da su solarni sustavi proizveli oko 64 GWh u ponedjeljak ovog tjedna.

Dio toga došao je od ploča postavljenih na domove - a ljudima koji ih posjeduju toplinski je val pružio priliku za malu zaradu.

Terence Eden naprimjer, ima solarne panele i skladište baterija u svojoj kući u južnom Londonu i proizvodi više energije nego što koristi, prodajući ostatak natrag u mrežu.

- Za nas se mjerač energije zapravo vrti unatrag - kaže on.

- Na dan poput jučerašnjeg proizveli smo 20 kilovatsati energije, potrošili osam, pohranili dva i deset prodali natrag u mrežu. Procjenjujem da sam zaradio oko 1,70 funti - dodaje.

Kaže da njegovo iskustvo pokazuje da njegovi solarni paneli najbolje rade oko ljetnog solsticija, kada ima najviše dnevnog svjetla, ali kaže da su čak i zimi bili korisni. Jedino ne rade kada su "zatrpani snijegom".

Z.G.