Zašto je velik dio kafića i restorana u Dubrovniku zimi zatvoren?

DUBROVNIK - Brojni dubrovački ugostitelji obustavljaju rad u zimskim mjesecima. Unatoč dobroj turističkoj sezoni, mnogima od njih bit će potrebno još vremena da se oporave od krize uzrokovane pandemijom. No nužni su dodatni napori, ponajprije kad je riječ o prometnoj povezanosti, da se ostvari cjelogodišnja sezona kojoj se nadaju.

U prvim danima nove godine u Dubrovniku je uživalo oko šest tisuća posjetitelja, najviše iz Hrvatske i susjednih zemalja.

- Izvrstan je osjećaj prijeći granicu bez putovnice i doći u Hrvatsku, gdje možemo platiti u eurima - kaže Monika iz Italije.

No zimi je u Dubrovniku malo mjesta na kojima posjetitelji mogu trošiti eure. Zatvoren je velik dio kafića i restorana, dijelom radi renoviranja i odmora, a dijelom zbog neisplativosti.

- Objekt na Kantafigu radi non stop, odnosno 365 dana u godini, i borimo se da, za naš svijet, bude otvoren, dok smo u gradu, zbog prilika, zbog situacije s COVID-om, bili primorani zatvoriti, a i tamo smo radili tijekom cijele godine - kaže ugostitelj Viktor Kužnin.

- Ima još čeljadi koji bi možda izišli uvečer vanka ili na nekakav objed ili na nešto - kaže Brigita Masle Dražinić iz Dubrovnika.

- Možda je malo tužno, ako mislite samo na staru, na povijesnu jezgru, malo je tužno kad je sve zatvoreno - dodaje.

Unatoč tomu što su ugostitelji u vrijeme pandemije dobivali potpore kako bi zadržali radnike, radnu snagu u ugostiteljstvu danas je vrlo teško pronaći.

- Nama redovne linije prema svijetu, završavaju sredinom 11. mjeseca, i realno je da su svi ovi problemi, poslije COVID-a i ulaskom Hrvatske u EU, gdje nam je dosta naših djelatnika koji su stalno dolazili pošlo prema vanka u slobodi kretanja ljudi, doveli do toga da nema tko da radi u ovome periodu - kaže ugostitelj Đani Banovac.

Zatvoreni objekti, malo zrakoplovnih linija i nedostatak događaja tvore začarani krug. Dubrovački zimski san trajat će otprilike do Uskrsa, donosi Dnevnik.

I.G.