Zašto je poskupjelo sezonsko voće i povrće?

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u utorak je objavilo ažurirane podatke na web stranici "Kretanje cijena" koja je dopunjena cijenama od 15. travnja 2023.

Prati se 1079 cijena za proizvode iz potrošačke košarice u trgovačkim lancima Konzum, Tommy i KTC, a ministarstvo navodi da je “na čitavom uzorku cijena koje se prate na stranici uočljiv opći trend pojeftinjenja ulja i deterdženata”.

Ministarstvo dalje navodi da su neke cijene i povećane te da se povećanje cijena uglavnom odnosi na sezonsko voće i povrće te meso i mesne prerađevine. S obzirom na to da smo navikli da je sezonsko voće i povrće jeftinije tijekom sezone jer ga tada i ima više, analitičar Damir Novotny objasnio je zašto je onda primijećeno poskupljenje sezonskog voća i povrća.

Kako je Novotny objasnio za N1, dva su ključna razloga za to. Jedan se odnosi na to što je Hrvatska jako ovisna o uvozu, a drugi leži u povećanju troškova proizvodnje.

- Bilo bi jeftinije kad bi se proizvodilo u Hrvatskoj. Kad se ne proizvodi u Hrvatskoj onda ne može biti jeftinije. Hrvatska je visoko ovisna o uvozu i voća i povrća. Domaća proizvodnja ne osigurava potrebe. Kad kažem domaće potrebe, mislim prije svega na turizam koji značajno povećava domaću potražnju za voćem i povrćem - kazao je Novotny.

- S jedne strane turizam ocjenjujemo kao stratešku granu koja je potrebna Hrvatskoj, a s druge strane imamo negativne učinke turizma upravo na jačanju domaće potražnje za proizvodima koje mi ne proizvodimo - kazao je.

Novotny ističe da je Hrvatska, uz Crnu Goru, jedina turistička mediteranska zemlja koja nema dovoljno proizvodnje hrane, a posebno voća i povrća.

- Mi smo veliki uvoznici. Kako uvozite povrće iz Španjolske ili Italije i Turske, naravno da su troškovi značajno veći nego kad je to domaća proizvodnja - objasnio je.

- S druge strane, troškovi proizvodnje su u međuvremenu povećani. Kako imamo usitnjenu i nisko produktivnu proizvodnju povrća, nemamo ekonomiju obujma kao što imaju Talijani i Španjolci, naravno da su onda troškovi proizvodnje i domaćeg povrća kojeg nema baš previše relativno visoki - zaključio je za N1.

A.B.