ZAŠTITNICA POMORACA “Gospa od Škrpjela nije samo sveto mjesto, već istinska Kraljica Jadrana”

PERAST – Na blagdan Velike Gospe, vodimo Vas u samo srce Bokokotorskog zaljeva ispred baroknog Perasta nalazi se Gospa od Škrpjela. U zavjetno svetište Peraštana, Kotorana i dobrog dijela hrvatskih pomoraca, prošetat ćemo kroz priču i slike Borisa Dragojevića.

Zavjeti koji su gradili otočić i svetište

Odlazeći na svoja duga, u to vrijeme često i opasna putovanja, pomorci su imali običaj da se zavjetuju Gospi od Škrpjela. Obećali su joj se na neki način zhvaliti ako se živi i zdravi vrate s plovidbi diljem svjetskih mora. Da je ovo zavjetno mjesto bilo popularno diljem cijele obale, svjedoče i arhivske sheme brodova koji su nosili njezino ime. Od 16. stoljeća do danas bilo ih je oko 150.

U početku, njihov zavjet sastojao se u tome da daju doprinos i izgrade ovaj otočić, pa su donosili kamen po kamen iz raznih dijelova svijeta i otok bi rastao. Nakon toga, na njemu su sagradili zavjetnu crkvu, a onda je, od putovanja do putovanja, opet zavjetima, obogatili. U znak zahvalnosti, vraćajući se sa dalekih putovanja donosili su joj darove, najskuplje i najskupocenije predmete iz cijeloga svijeta – kineske vaze, porculan, zlato i srebro. Svaki od ovih darova ima i svoju neprocjenjivu priču.

Umjetnik čija su inspiracija Bogorodica i Jadran

Skroman u priči o sebi, Boris Dragojević pravo bogatstvo priča kroz slike koje radi.

– Rođen sam na Cetinju,u Zagrebu kao osnovac počeo crtati i bojati, kasnije završio Likovnu akademiju i magistarske studije u Beogradu. Moja trajna inspiracija je Jadransko more, točnije Boka Kotorska i morski sadržaji. Kao najčešći motiv na mojim slikama je Gospa od Škrpjela, ne samo zato što je to za mene više nego sveto mjesto, već i zato što je to istinska Kraljica Jadrana.

Gospa i more zaposjeli su tvoju slikarsku tematiku. No kao da si razvio i neki svoj vlastiti stil. Što pričaju tvoje slike?

– Možda zato što proživljavam more dublje nego većina slikara otuda se moje slike u nečemu razlikuju od ostalih slikara. Ne radi se tu o nekom posebnom zanatu, jer ga imaju i drugi već o jasnom zovu mora,vjeri i ljubavi.

Kad bi se tvoj stil mogao opisati kroz jednu misaonu rečenicu, kako bi to izgledalo?

– Moj stil ima momente fantastike ponekad, no mislim da bi primjeren naziv za stil bio hiperrealizam, magični realizam ili kako ga tko već zove.

Upravo povodom današnjeg blagdana Vele Gospe i Dragojević je darovao Crkvi zavjetnu sliku raspela nad ambisom.

Dragojević je i u Hrvatskoj imao brojne izložbe, pa je za očekivati kako ćemo njegove slike vidjeti opet negdje uživo. Do tad se zaustavite na trenutak kroz fantastičnu formu i spoj Jadrana i Bogorodice.

Jurica Gašpar