Zaštita Prošeka ide dalje - nova regulacija EU prilika je za domaće proizvođače!

S više od 3592 proizvoda registriranih pod oznakama zemljopisnog porijekla i tradicionalnih specijaliteta, ova uredba ima dalekosežan utjecaj na poljoprivredno-prehrambeni sektor unutar EU.

Nova uredba Europske unije o oznakama izvornosti ima prilično utjecaja i na budućnost slučaja hrvatskog Prošeka. Uredba, koja je sada konsolidirana u jedan zakonski akt, ima za cilj pojednostavnjenje i jačanje zaštite geografskih oznaka i tradicionalnih specijaliteta te jača ulogu proizvođača u zaštiti svojih proizvoda.

Hrvatska sa svojim 71 zaštićenim proizvodom, također dobiva nove alate za promociju i zaštitu svojih autohtonih proizvoda, pa tako i Prošek - tradicionalno desertno vino iz Dalmacije.

Nova uredba EU o kojoj će Europski parlament glasati sljedeći tjedan, dakle nosi više noviteta poput -

  • nove uloge Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo,
  • novih mogućnosti za zaštitu proizvoda kao sastojaka
  • uvođenja održivih praksi u proizvodnju
  • učinkovitije zaštite proizvoda na internetu
  • snažnije uloge udruga proizvođača.
  • brže procedure za registraciju
  • lakšeg pristupa zaštiti proizvoda na tržištu EU i izvan njega.

- Nova uredba EU o oznakama izvornosti nije samo pravni okvir; to je prilika za naše proizvođače da povećaju prepoznatljivost i zaštitu svojih proizvoda na globalnoj razini. Posebno za Prošek, ovo je korak naprijed u zaštiti naše kulturne i gastronomske baštine. Sjetimo se, kad je ušla Hrvatska ušla u Europsku uniju, nije imala nijedan svoj proizvod. Mi nismo odustajali, angažirali smo se u izradi dva priručnika kao bismo motivirali proizvođače i tradicijske proizvode kako bi dobili na cijeni i kvaliteti. U tom sam procesu naglašavao da novije države članice ne smiju biti diskriminirane i imati manji broj proizvoda, a  ovaj spor oko prošeka ipak nam je dopustio da se stavimo na raspolaganje proizvođačima - istaknuo je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Prepirka hrvatskih i talijanskih europarlamentaraca oko prošeka | | Morski HR
Hrvatska zahtjevom za zaštitom naziva prošek želi zavarati potrošače i iskoristiti popularnost talijanskog prosecca, ustvrdili su u četvrtak talijanski zastupnici u Europskom parlamentu, dok su