ZAŠTITA POMORSKOG DOBRA Splitsko-dalmatinska županija posebnim će oznakama ograničiti rubove ugostiteljskih terasa

Prije početka sezone ovdje su se odlučili stati na kraj beskrajnom širenju u zonu pomorskog dobra i to tako da jasno naznače granice terasa kafića i restorana.

Kako bi se stalo na kraj nezakonitom proširenju i nelegalnoj eksploataciji pomorskog dobra, Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) odlučio je posebnim oznakama obilježiti rubove štekata (terasa) ugostiteljskih objekata na šest lokacija u ovoj godini.

Inox oznakama promjera nekoliko centimetara bit će granice koje ugostiteljski objekti ne smiju prijeći! Ovakve oznake s logoom SDŽ nalazit će se na području Splita, Trogira, Segeta, Makarske i Grada Hvara.

Označavanje rubova terasa ugostiteljskih objekata na pomorskom dobru dio je aktivnosti projekta "Pomorsko je dobro" kojeg provodi Splitsko-dalmatinska županija s ciljem izgradnje sustava koji će omogućiti zaštitu i efikasnije upravljanje pomorskim dobrom.

Na ovakav sui se potez u Županiji odlučili zbog povećanog broja slučajeva uzurpacije pomorskog dobra,  korištenja veće površine od one ugovorene koncesijskim ugovorom, kršenje ugovora o koncesiji, povećanje površine objekata i građevina, zabrana pristupa pomorskom dobru, odlaganje otpada, nedozvoljeno nasipavanje te niz ostalih raznih sitnijih prekršaja i propusta pri korištenju pomorskog dobra.

Projektom "Pomorsko je dobro" obuhvaćene su aktivnosti na edukaciji i informiranju zainteresirane i stručne javnosti kao i poticanje građanskog aktivizma kroz osobni angažman ili nevladine udruge civilnog društva za prijavu devastacija i sprječavanje korištenja pomorskog dobra bez pravne osnove.

Centralno mjesto za sve ovo je portal putem kojeg su odaslane osnovne komunikacijske poruke kampanje - "Educiraj se", "Informiraj se" i "Aktiviraj se" namijenjene glavnim ciljnim skupinama: predstavnicima jedinica lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije, nevladinim udrugama i svim građanima.

J.T.