ZASLUŽENO Predsjednica Republike posthumno odlikovala Olivera Dragojevića

ZAGREB – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz svih područja javnog djelovanja, a u prigodi obilježavanja Dana državnosti.

– Vaši su uspjesi prije svega izraz domoljublja jer ste svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti našeg društva – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako se dodjelom odlikovanja i priznanja izražava zahvalnost i poštovanje prema naporima i odricanjima koji su urodili rezultatima i iznimnim uspjesima odlikovanih u različitim područjima.

Predsjednica je spomenula umjetnike i djelatnike u kulturi, znanstvenike, gospodarstvenike, civilne i crkvene udruge te pojedince koji svoju ljubav, vrijeme i energiju ulažu u nesebičan rad s djecom, starijima, bolesnima i nemoćnima, humanitarce i sportaše.

– Svi ovi uspjesi predstavljaju mozaik onoga što jesmo, što čini naš ukupni identitet. Jer kao što često ističem, najveći brend Hrvatske njezini su ljudi – njezini državljani – istaknula je.

Uz poruku kako je čovjek najveća vrijednost svake sredine i kako svatko na svoj način i u svome djelokrugu treba pridonijeti razvoju svoje Domovine, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je dobitnicima svim odlikovanima.

Među odlikovanima, za izniman doprinos u izgradnji suverene hrvatske države kroz dugogodišnji rad i stvaralaštvo na hrvatskoj glazbenoj sceni Redom Ante Starčevića posmrtno je odlikovan gospodin Oliver Dragojević. Odlikovanje je primila Oliverova supruga Vesna.

https://www.facebook.com/KolindaGrabarKitarovic/photos/a.308933869173579/2264788633588083/?type=3&theater

Od glazbenika, odlikovanje je dodijeljeno i Maksimu Mrvici, za izvanredne glazbene uspjehe i promociju hrvatske kulture u svijetu te ostvarenje kulturne suradnje s Narodnom Republikom Kinom, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Za izniman glazbeno- scenski opus ostvaren u brojnim kazališnim ulogama i doprinos razvoju glazbene umjetnosti Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Đani Stipaničev.

Za osobite zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda, te za zasluge u očuvanju spomen-područja talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Molat Redom Stjepana Radića odlikovan je gospodin Boris Baraba.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos dugogodišnjem radu u očuvanju i predstavljanju izvornog glazbenog i jezičnog izraza Istre i Kvarnera, u povodu 55 godina održavanja, dodijeljena je Melodijama Istre i Kvarnera.

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge za sport i njegovo promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu, u prigodi 30. obljetnice održavanja umaškog ATP turnira, dodijeljena je Plavoj Laguni – Croatia Open Umag.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman dugogodišnji doprinos radu u razvoju hrvatske puhačke glazbe te aktivnom djelovanju u kulturno umjetničkom amaterizmu u Primoštenu i Republici Hrvatskoj, u prigodi 90. obljetnice, dodijeljena je Puhačkom orkestru Primošten.

Povelja Republike Hrvatske, za dugogodišnji doprinos razvoju i promociji hrvatskog filmskog stvaralaštva i međunarodne kulturne suradnje, dodijeljena je Pulskom filmskom festivalu.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman dugogodišnji doprinos i zasluge u promicanju kulture i kulturnog razvitka u Republici Hrvatskoj i Europi, dodijeljena je Šibenskom pjevačkom društvu „Kolo“.

D.G.