ZARONITE U VIRTUALNU STVARNOST Splitski pomorski muzej otvara sobu za posjet podmorskim lokalitetima

SPLIT – Hrvatski pomorski muzej Split najavio je za utorak predstavljanje završenih građevinskih radova na adaptaciji dijela muzejskog postava u VR showroom.

Riječ je o radovima koje je muzej u ulozi projektnog partnera realizirao unutar EU projekta “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL.  Financiraju se unutar Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Projekt je započeo u kolovozu 2020. godine i traje 24 mjeseca, a vodeća je institucija Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, dok su uz splitski muzej projektni partneri: Turistička organizacija Opštine Bar, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Bosne i Hercegovine te Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu.

Glavni cilj projekta je doprinijeti jačanju i diversifikaciji turističke ponude zasnovane na podvodno-kulturnom nasljeđu istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju brodskih olupina i drugih podvodnih arheoloških lokaliteta.

Stari muzejski prostor u novom će ruhu izvrsno nadopuniti trenutni postav ustanove i doprinijeti suvremenoj interpretaciji arheološke baštine istočnog Jadrana. Nakon opremanja VR showrooma, koje je predviđeno u proljeće slijedeće godine, posjetitelji će uz sofisticirane naočale za virtualnu stvarnost moći „zaroniti“ do izabranih lokacija sa izvanrednom arheološkom baštinom u sve 3 zemlje sudionice projekta. Stoga je važan dio projekta i fotogrametrijsko snimanje lokaliteta te produkcija pripadajuće VR softverske aplikacije.

Konferencija  uz prigodni domjenak organizira se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

D.G.