Zarađivali na prodaji lažnih isprava vlasnicima restorana s područja Vodica, Kornata i Murtera

ŠIBENIK – Šibensko-kninska policija dovršila je opsežno kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca i 13 vlasnika, suvlasnika i poslovođa više restorana s područja županije zbog krivotvorenja isprava. I to onih isprava koje potvrđuju higijenski minimum restorana.

Unosan, ali debelo protuzakonit, biznis pokrenula su dvojica muškaraca s područja Šibensko-kninske županije. Policija sumnjiči 55-godišnjeg i 63-godišnjeg muškarca da su tijekom svibnja i lipnja 2018. te u razdoblju od travnja do lipnja 2019.g., na zahtjev petero vlasnika, suvlasnika ili voditelja poslova u restoranima na području Vodica, Murtera i Kornata, starosti 28, 29, 30 i dvoje 41 godinu, izrađivali lažne Potvrde o položenom zdravstvenom odgoju (Potvrde o higijenskom minimumu) kako bi zaposlenici obrta nesmetano mogli raditi u ugostiteljskim objektima koji se bave hranom.

Osumnjičeni vlasnici, suvlasnici ili voditelji restorana zatražili su da se navedene potvrde izrade za njih osobno kao i za njihovih osam zaposlenika starosti od 25 do 58 godina, a sve kako bi izbjegli proceduru sudjelovanja na tečaju i polaganja ispita. Navedene lažne potvrde prikazivali su inspekcijskoj kontroli kao prave isprave.

Krivotvoriteljski dvojac zaradio je više tisuća kuna u akciji izrade i prodaje lažnih isprava, a po potvrdi su naplaćivali između 500 i 700 kuna.

Protiv svih sudionika podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

K.B.