Zapovjednici specijalnih snaga zemalja NATO-a sutra stižu u Zemunik

ZEMUNIK – Zapovjednici specijalnih snaga zemalja članica NATO-a sutra će obići Multinacionalno središte za obuku specijalnih zračnih snaga

u Zemuniku.

U radnom posjetu boravit će zapovjednici specijalnih snaga država članica NATO-a i predstavnici

NATO Zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ)

. Planiran je i radni sastanak na kojem će, uz zapovjednike i predstavnike specijalnih snaga oružanih snaga Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Poljske i SAD-a, nazočiti direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Ivica Olujić te predstavnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Foto: Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga/ MORH / T. Brandt

Tom

prigodom održat će se i pokazna vježba Zapovjedništva specijalnih snaga 

uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Radni posjet održat će se u organizaciji Multinacionalnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga

i NATO Zapovjedništva za specijalne operacije u cilju predstavljanja dostignutih sposobnosti ovog Središta, a bit će to i prilika za razmjenu mišljenja o daljnjem razvoju NATO specijalnih zračnih snaga, priopćili su iz MORH-a. 

MS

AP TC je obučno središte za obuku specijalnih zračnih snaga koje je osnovano prosincu 2019. Uz Republiku Hrvatsku kao zemlju domaćina, države osnivačice središta su još Bugarska, Mađarska i Slovenija.

Temeljna zadaća Središta je kroz teorijsku i praktičnu letačku obuku, obučiti konvencionalne helikopterske posade za provedbu nekonvencionalnih specijalnih zračnih operacija u potpori specijalnih snaga.