Započeo projekt obnove Zadarske rive – projekt vrijedan 75 milijuna kuna

ZADAR – Jutros je počeo projekt dugoočekivane i nužno potrebne obnove svjetski poznate i mnogo puta opjevane Zadarske rive. Radovi će se odvijati u tri faze, a vrijednost projekta je 75 milijuna kuna.

Prva faza radova uključuje obnovu Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanaciju gata. Rekonstrukcija obale obuhvatit će područje od zadarskog mosta do Pozdrava suncu te od Pozdrava suncu do zgrade Sveučilišta. Projekt će se u većem dijelu, odnosno s 85 posto sredstava financirati iz EU fonda, dok će ostatak pokriti državni proračun.

Foto: LU Zadar

U Domu Zadarske županije jutros je održana početna konferencija projekta obnove Zadarske rive, na kojoj je rečeno da bageri i radni strojevi na rivu neće prije kraja turističke sezone.

Foto: LU Zadar

– Ono što je važno za napomenuti da pravih građevinskih radova koji podrazumijevaju kamione, bagere i ostale strojeve koji dolaze uz ovakve projekte, neće biti prije kraja ove turističke sezone – poručio je u razgovoru za Morski HR državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

On smatra da je ovo sjajan projekt koji će Zadarskoj rivi povratiti onaj stari sjaj, koji je utjecajem vremena, juga i mora narušen. Osim rive obnavljat će se i most koji bi, kaže nam Bilaver, trebao poslužiti kao određena zaštite obnovljene rive od utjecaja jakih valova.

Foto: Saša Čuka

– Ono što je bitno jest da će riva nakon obnove biti i dalje dostupna građanima, bez ikakvih ograničenja. Obnova rive nije samo vizualnog i funkcionalnog karaktera, već i simboličnog. Svi koji dođu u Zadar znaju da je riva važno mjesto za Zadrane, da kao takva simbolizira svu ljepotu i jedinstvenost Zadra. Tu je i najljepši zalazak Sunca na svijetu, koji je opjevan baš sa Zadarske rive. I meni osobno je ovo najdraži projekt na morskoj obali – priznao nam je državni tajnik.

Bilaver kaže da je na obali trenutačno u realizaciji više od 22 projekta koji se financiraju iz EU fondova te da je barem još toliko projekata planirano za slijedeće financijsko razdoblje.

– Ukupna vrijednost projekata koji se trenutačno financiraju na hrvatskoj obali iznosi više od milijardu i 400 milijuna kuna. Svi ti projekti financirani su sa 85 posto sredstava iz EU fondova, dok ostatak financira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ovo je jedna velika renesansa hrvatske obale – kazao nam je Bilaver poručivši kako u ovom trenutku gotovo da nema projekta s građevinskom dozvolom i ostalom popratnom dokumentacijom, a da nije potpisan ugovor ili da nije u pripremnoj fazi potpisivanja ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava.

Foto: LU Zadar

Obnova rive trebala bi biti dovršena 2023. godine.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

OBNOVA ZADARSKE RIVE Rekonstrukcija lučke infrastrukture Poluotoka, projekt za budućnost Zadra