Započelo selekcijsko letenje novog naraštaja vojnih pilota

ZEMUNIK – U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku počelo je selekcijsko letenje 30. naraštaja kandidata za vojne pilote.

Selekciji je pristupilo 15 polaznika, od kojih je 11 učenika srednje škole, a ostatak čine pripadnici postrojbi Hrvatske vojske koji su iskazali interes i zadovoljili predviđene kriterije za vojne pilote.

Foto: HRZ

Selekcijsko letenje 30. naraštaja kandidata odvija se u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Letenje se izvodi na avionima ZLIN 242L, a provode ga iskusni nastavnici letenja koji će, nakon desetak sati naleta po polazniku, donijeti ocjenu uspješnosti svakog od polaznika.

Na selekciji se po drugi puta nalaze i učenici trećih razreda srednjih škola koji će, ukoliko uspješno završe sekcijsko letenje, biti stipendirani do završetka srednje škole i dalje u nastavku školovanja za vojne pilote. Na ovaj se korak odlučilo pet učenika 3. razreda srednjih škola, a upravo će oni po uspješnom završetku selekcijskog letenja osigurati uvjete za potpisivanje ugovora s Ministarstvom obrane o stipendiranju tijekom četvrtog razreda srednje škole te maturiranjem postaju kandidati za 31. naraštaj kadeta pilota.

Foto: HRZ

Fran Palaić iz Kutine, učenik trećeg razreda, rekao je kako je ključna u odluci izbora za vojnog pilota bila ljubav prema letenju, a za njega je vrlo ohrabrujuće i poticajno što će moći učiti od vrhunskih nastavnika letenja i pilota „Krila Oluje“. Patrik Kotarski iz Daruvara istaknuo je da je zadovoljan i sa uvjetima života i rada u vojarni, kao i Tina Pedić iz Zadra koja od malih nogu prati nastupe akrobatske grupe „Krila Oluje“.

K.B.