Započela sezona mjerenja kakvoće mora

Temperatura mora za mnoge još uvijek nije za kupanje, no čistoća mora na većini plaža u  Splitsko dalmatinskoj je – izvrsna. Potvrđuje  to dr. sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije jer je ovaj Zavod od ponedjeljka 15. svibnja krenuo s redovitim mjerenjem kakvoće mora.

U cijeloj županiji su 162 lokacije na kojima se prati čistoća mora, a svake godine najviše pažnje stručnjaka i javnosti izazivaju kaštelanske plaže jer je na nekima od njih proteklih godina bilo zabilježeno onečišćenje mora te kupanje nije bilo preporučljivo, piše Gorgonija.

Čistoća mora na plažama u Splitsko-dalmatinskoj županiji prati se tijekom sezone kupanja u zadanim intervalima, a u skladu sa standardima propisanima Uredbom o kakvoći mora za kupanje. Dr. sc. Tatjana Puljak napominje kako su zadovoljni što se broj mjesta za uzorkovanje mora ne smanjuje.

- Kakvoća mora procjenjuje se korištenjem metoda ispitivanja mikrobioloških parametara. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate u moru su Escherichia coli i enterokoki. Kakvoća mora za kupanje procjenjuje se temeljem rezultata za oba parametra i ocjenjuje na temelju onoga pokazatelja koji ima lošiju vrijednost, prema njemu se određuje ocjena, a ta ocjena se u prikazu za javnost označava obojanim kružnim simbolom - objašnjava dr. sc. Puljak.

S obzirom na onečišćenja prošlih godina oči struke i javnosti s razlogom su uperene na kaštelanske plaže, posebno Torac i Kamp i Gojača, a uz to prati se kakvoća mora na ostalim kaštelanskim plažama Baletna u Kambelovcu, Puntica i Šoulavy te Miljenko i Dobrila u Lukšiću, Đardin i Palace u Starom, Gabine u Štafiliću i Resnik.

Za svaku od 162 plaža u Splitsko dalmatinskoj županiji, tijekom ispitivanja kakvoće mora daju se ocjene, a one mogu biti izvrsno, dobro, zadovoljavajuće ili nezadovoljavajuće. Ova zadnja ocjena znači kako nije preporučljiva za kupanje.

– Rezultatima ispitivanja kakvoće mora doista možemo biti zadovoljni jer su podaci  naše Splitsko dalmatinske županije, kad je u pitanju čistoća mora za kupanje, uvijek na visokoj razini. Lani je tako godišnje ocjene ‘izvrsno’ imalo čak 94,4 posto plaža - naglašava dr.sc. Puljak.

Ojdana Koharević