Započela sezona janjenja na Pagu - Već prilično visoka cijena paške janjetine još će dodatno skočiti

Otok s najviše ovaca u Hrvatskoj je otok Pag, četiri ih je puta tamo više nego ljudi. Na otoku kamena i soli trenutno je vrijeme janjenja, a broj janjadi svake godine sve je veći, što posebno veseli tamošnje ovčare.

Na otoku kamena i soli pase više od 35 tisuća ovaca. U hladnom siječnju dolaze na svijet. Do travnja, dokad traje janjenje, Pagom će ih skakutati oko 20 tisuća.

S ovcama koje su ih ojanjile na Pagu - koji ima 7 tisuća stanovnika - bit će u jednom trenutku gotovo 60 tisuća runa.

- Sad je vrijeme kad paški ovčari imaju najviše posla jer bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti moraju pomusti ovce i to dva puta na dan - kazala je Martina Pernar iz Paške sirane.

Nediljka svakodnevno čeka mužnja njih gotovo 300.

- Na Pagu je tradicija da ovce muzu samo muški. To je radio moj dida , moj tata i sad sam ja nastavio tradiciju - rekao je ovčar Nediljko Fabijanić.

Mnogo posla, no trud se isplati. Broj ovaca godinama ne opada, dapače sve više raste.

- Da se živjeti od ovčarstva, proizvodnje sira, mlijeka, sigurno. Sa stadom od stotinjak ovaca da se pristojno živjeti - rekao je Dražen Crljenko, predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce.

Već prilično visoka cijena paške janjetine, na valu poskupljenja, zacijelo će dodatno skočiti. Pa će tako u restoranima - letjeti u nebo.

- U Zagrebu imam informaciju da je i preko 400 kn po kilogramu pečena janjetina - kazao je Crljenko.

Bez obzira na to koliko cijene rasle, potražnja može biti uvijek veća.

- Potražnja je veća nego prošle godine, tako da je paška janjetina dobar proizvod koji ima svoje kupce - zaključuje Pernar za Dnevnik HRT.

I.G.