Započela obnova jedne od najpoznatijih dubrovačkih palača - Palače Sponza

DUBROVNIK - Sponza, jedna od najpoznatijih dubrovačkih palača, u kojoj je smješten i Državni arhiv, dočekala je napokn početak obnove. Ministarstvo kulture osiguralo je novac, a vođenje radova prepušteno je Zavodu za obnovu Dubrovnika. Zbog nemjerljive vrijednosti palače, obnova će biti vrlo zahtjevna.

Palača Sponza iz 16. stoljeća jedinstven je primjer gotičko-renesansnog stila. Preživjela je veliku trešnju pa svjedoči kako je zapravo Dubrovnik izgledao prije tog katastrofalnog potresa.  

Zanimljivo, jedan mali potres 2020. upozorio je na potrebu hitne obnove.

- U tom potresu vidjet ćete odlomio se dio ove kamene trifore koja se nalazi na pročelju palače Sponza. Mi smo tražili konzervatorski izvid na kojem se i temelji ova cijela studija vezana za ovu trenutnu fazu obnove - rekla je Nikolina Pozniak, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku.

Državni arhiv temeljito se pripremio za radove koji ga očekuju, u atriju se priredbe i dalje mogu održavati, arhiv je u funkciji.

- Gradivo koje se nalazilo u samim potkrovnim dijelovima palače je spušteno na niže nivoe. Veliki dio građe je prebačen u prostore novoga državnog arhiva u Gružu, da što se tiče te sigurnosti gradiva u državnom arhivu je sve u redu - naglašava Pozniak.

- Glavnina radova se odnosi na sanaciju kompletnog krovišta. Osim toga kompletna pročelja i u manjem dijelu konzervatorsko restauratorski radovi na kamenoj plastici - govori Andrija Tolja, voditelj projekta Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Obnovu financira Ministarstvo kulture, a potrajat će godinu dana, piše HRT.

I.G.