Započela geofizička istraživanja u sklopu projekta Trogir Through

TROGIR – Danas je u Trogiru započela peta kampanja arheoloških istraživanja u sklopu međunarodnog znanstveno-istraživačkog projekta Trogir Through Time.

Riječ je o hrvatsko-austrijskoj suradnji triju institucija – Muzeja grada Trogira, Instituta za arheologiju u Zagrebu te Austrijskog arheološkog instituta Austrijske akademije za znanost u Beču započetoj 2018. godine arheološkim istraživanjem u povijesnoj jezgri Trogira (o čemu više možete saznati OVDJE).

Nakon terenskih pregleda i snimanja iz zraka prapovijesnih nalazišta u trogirskoj okolici tijekom 2020. godine (Psi arheolozi danas na Sutiliji u okviru projekta Trogir Through Time |  Prilog Europskim danima arheologije: istraživanja u okviru projekta Trogir Through Time) ovogodišnja kampanja usmjerena je na geofizička istraživanja u povijesnoj jezgri Trogira i na antičkom nalazištu Tarce u Divuljama.

Riječ je o jednoj od neinvanzivnih metoda koje se koriste u arheologiji kako bi bez samog iskopavanja stekli uvid u arheološke ostatake koje se nalaze ispod površine tla. Snimanje georadarom u povijesnoj jezgri Trogira usmjereno je na prostor oko gradskog trga s ciljem stjecanja uvida u elemente starijih urbanističkih faza grada na tom prostoru te rasvijetljavanja određenih nedoumica oko povijesnog razvoja gradskog trga te gradskih bedema.

Osim za proučavanje urbanog razvoja Trogira, rezultati istraživanja će poslužiti i kao dodatna podloga za zaštitna arheološka iskopavanja koja uskoro započinju u sklopu opsežnog projekta obnove vodovodno-kanalizacijske mreže u samoj jezgri.

Na položaju Tarce u Divuljama snimat će se i na području rezidencijalno-gospodarskog kompleksa antičke maritimne vile s ciljem utvrđivanja površine na kojoj se rasprostiru ostatci ovoj značajnog kopleksa, kako bi se s obzirom na planirani projekt izgradnje sportskog kampa HNK Hajduk na samom nalazištu dobila podloga za njegovu primjerenu zaštitu i prezentaciju.

Geofizička istraživanja provodi dipl. ing Franziska Reiner, specijalistica za geofiziku Austrijskog arheološkog instituta, pod vodstvom Lujane Paraman, više kustosice Muzeja grada Trogira i Priv.-Doz. Dr. Martina Steskala, voditelja znanstvene grupe „Povijesna arheologija na Mediteranu“ Austrijskog arheološkog instituta koji su, uz dr. sc. Marinu Ugarković, znanstvenu suradnicu Instituta za arheologiju u Zagrebu ujedno i voditelji cijelog projekta Trogir Through Time.

Istraživači ovom prigodom zahvaljuju Gradu Trogiru i djelatnicima Trogir holdinga na logističkoj pomoći i pripremi terena.

D.G.