Zapelo suđenje okrivljenima za krivotvorenje pomorskih knjižica

RIJEKA - Nedolazak optuženika nanovo je zakočio početak procesa skupini okrivljenih u lancu lažiranja oko pomorskih knjižica poznatog kao 'afera matrikula'.

Još jednom je u riječkom Županijskom sudu odgođen početak suđenja devetorici optuženih koji se terete da su upleteni u lanac u makinacija - lažiranja oko pomorskih knjižica i upisivanja neodrađenog plovidbenog staža.

Ovog puta u sudnicu nisu došla četvorica optuženika, a izostala je i odvjetnica jednog okrivljenika. Sljedeća rasprava zakazana je za dva mjeseca, a tada bi trebalo biti objavljeno i je li sudsko vijeće prihvatilo današnji prijedlog jednog optuženika da se protiv njega razdvoji postupak.

Niti prošlog ročišta u studenome prošle godine nije se ništa događalo jer su tada izostala druga dvojica optuženika i dvoje odvjetnika.

Optužnica USKOK-a podignuta je protiv 37 okrivljenika, ali se u međuvremenu većina nagodila s USKOK-om oko kazni. Na kraju na optuženičkoj klupi sjedi manjina koja je odlučila u sudskom procesu tražiti šanse za bolji prolazak u kaznenom postupku.

Optuženi su za kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, pomaganja u primanju mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prvooptuženi u procesu je Riječanin Siniša Mišković (51), kao odgovorna osoba u riječkoj tvrtki Macon, koja je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture stekla pravo na upise plovidbenog staža pomoraca u CIMIS (Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva mora), a ujedno je bio odgovorna osoba u tvrtki Alioth Shipping and Trading LTD.

Miškoviću se stavlja na teret da je od 2013. do 2017. godine, u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugooptuženog Ismeta Hađiosmanovića (61) iz Viškova pronalazio pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, bili zainteresirani da im se za određeni novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili.

USKOK tereti Miškovića da je prvo, radi prikazivanja da su pomorci odradili plovidbeni staž, u više navrata izrađivao fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svojeg trgovačkog društva.

Potom je na temelju tako sačinjenih ugovora u CIMIS i pomorske knjižice pomoraca upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika i pečatom broda.

Po potrebi je, tvrdi USKOK, potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog plovidbenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje pojedinih zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti, piše Burin.

Postupajući na ovakav način Mišković je od okrivljenih pomoraca - ukupno njih 35 - preuzeo ukupno najmanje 7.100 eura i 6.300 kuna. Te iznose je, sukladno prethodnom dogovoru, podijelio s drugookrivljenim Hađiosmanovićem, tvrdi USKOK.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo mora o pomorcu kojem je odbijeno stjecanje svjedodžbe: “Radi se o pojedinačnim slučajevima unutar sustava lučkih kapetanija”
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oglasilo se o slučaju pomorca iz okolice Dubrovnika, kojemu je Lučka kapetanija Dubrovnik, nakon uspješnog završetka Posebnog programa obrazovanja pomoraca na Sveučilištu u Dubrovniku, odbila pristup završnom ispitu uz obrazloženje da njegovo srednjoškolsk…