Zapamtimo Jadran kakav je bio

Može li se Jadran usporediti s nekad? Ne može. Može li se tradicija usporediti s danas? Ne može. Može li se klima usporediti s prošlošću? Ne može. Pravi odgovor na sva pitanja je u podložnosti promjenama činjenici da je to naša stvarnost.

Ako ćemo po redu, onda je Jadran kao i sva mora svijeta bio čišći. Živjelo je manje ljudi, promet je bio rjeđi, konzumerizam se bazirao na osnovama, a plastike bilo nije. Industrijska revolucija učinila je svoje i s jedne strane učinila život ugodnijim, a opet s druge donijela sve ono proizvedeno i neupotrebljivo u ljudsko smeće. Nazivali tako onu prljavu stranu čovjeka ili otpad sam po sebi, sasvim je svejedno jer ih povezuje istoznačnica. Jadran svakako nije kakav je bio i usporediti se ne može.

Ljudi su tradicionalno lupali kamen radi prstaca. Ubijali su sve što u moru pliva bez imalo emocija o tome jer se ubilo ono što se pojelo. Pričamo li o tradiciji, tradicionalno ribarstvo ubilo je i sredozemnu medvjedicu. Nije se naime uklapala u suživot ribara i njihovih pokidanih mreža. I dobrog dupina je skoro snašla ista sudbina. Ipak, niti je bilo tehnike za masovno izlovljavanje, niti je bilo mogućnosti za konzerviranje osim soljenja i sušenja ribe. A i jednog i drugog moglo se sačuvati jako malo. Kažu da je ribu u moru ubio zamrzivač. Kad je jednom uloviš, možeš je transportirati i zadržati do prodaje mjesecima. Tradicija je po današnjim mjerilima bila sentimentalna i istodobno okrutna, ali mi smo danas sve dokrajčili.

A i klima se mijenja. Neki standardni stanovnici Jadrana zabrinjavajuće opadaju. Neke druge vrste se odjednom pojavljuju, pa se čak i profesionalni ribari sve češće oglašavaju s pitanjem “a što sam ovo ulovio?” More je sve toplije i priroda to prati. Iako klimatolozi ozbiljno tvrde da Jadran dugoročno čeka teška i siromašna sudbina južnih dijelova Mediterana i oni najcrniji scenariji predviđaju Crno more, odnosno ogromno odsustvo ribljeg fonda, naša životna generacija to možda neće doživjeti u potpunosti. Ali svjedoci smo promjena. Svjedoci možda posljednjih slika Jadrana kakav je nekad bio. I nemojmo to zanemariti i gledati na to s podsmijehom.

Upravo zbog toga je ovo izbor morske slike Borisa Kačana ovoga tjedna.

D.G.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY