ZAPALILI AMERIČKU, EU I NATO ZASTAVU Grci prosvjeduju protiv pretvaranja svoje luke u ratnu bazu

ALEKSANDROPOLIS – Na ulazu u grčku luku gdje je usidren američki vojni teretni brod “ARC Independence” ,   prosvjednici su u simboličnom maršu zapalili zastave SAD-a, NATO-a i EU-a uručujući vlastima prosvjednu notu.

Američka vojska je Aleksandropolis, koji se nalazi svega 20 kilometara od turske granice, odjednom pretvorila u veliku vojnu bazu. Proteklih tjedana dopremili su još brodova, 1000 oklopnih vozila, 120 jurišnih helikoptera i 3000 vojnika.

“Alexandroupolis je luka naroda, a ne uporište imperijalista”, “Nisu ova zemlja ni more za ubojice naroda”, “Ne želimo zaštitu NATO-a, to je savez vukova”, “Jedini način je borba naroda protiv planova imperijalista” , samo su neke od prosvjednih parola.

Povorka je krenula prema lučkim vratima, gdje  je usidren američki vojni teretni brod  “ARC Independence” koji je  prevozio helikoptere 1. zračne konjičke brigade, kao i oklopna vozila, gusjeničare i vozila na kotačima, koji će biti iskrcani sljedećih nekoliko dana u tom gradu, te se raspoređivati u Rumunjskoj, Bugarskoj i drugim zemljama, u kontekstu vojne vježbe – ratne probe “Atlantic Resolve 2022”. Iako analitičari tvrde da bi ovakvo snažno raspoređivanje američke vojske moglo imati veze s tenzijama s Turskom u Istočnom Mediteranu, ovaj grad se nalazi na dijelu Grčke koji je najbliže Crnom moru koje je također postalo “žarište” posljednjih tjedana zbog rastućih napetosti s Rusijom.

U prosvjedima su sudjelovali sindikati, sindikati umirovljenika, Studentske udruge, građani Aleksandropolisa, ali i iz grčkih pokrajina istočne Makedonije – Trakije, dok sa svojim transparentima sudjeluju  i  Helensko kubansko udruženje prijateljstva i solidarnosti iz Soluna .

Svi su zajedno osudili korištenje luke od strane američke vojske.

D.G.