Zapadnu obalu Istre posljednjih dana okupirale meduze

ROVINJ – IRB Centar za istraživanje mora u Rovinju posljednjih dana zatrpan je upitima i fotografijama zabrinutih građana koji su se uz zapadnu obalu Istre našli u bliskom susretu s neuobičajenim morskim žarnjacima. Iz Instituta pozivaju građane da budu oprezni, ali i da im dojave lokacije na kojima su uočili neobične meduze.

Iz Instituta su potvrdili da su na temelju pristiglih fotografija identificirali 4 vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza Aequorea forskalea, morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella). Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja odnosno starenja, no upozoravaju da unatoč takvom stanju i dalje mogu biti opasne ukoliko ih uznemiravate.

U slučaju da vas meduza opeče opeklinu bi trebalo isprati morskom vodom i pažljivo ukloniti preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje samo će, kažu, pogoršati ubod.

Iz Instituta pozivaju građane da im pošalju informacije o opažanjima meduza, s fotografijom i procijenjenim brojem meduza, na email tkogovs@irb.hr ili preko društvenih mreža @CIMrovinj.

K.B.