Od petka olujni udari bure, mraz i česta kiša na Jadranu

Sljedećih dana svježije, mnogima za vikend i prohladno, u zavjetrini uz mogućnost slaba mraza, ali do petka za studeni još razmjerno toplo. A danas će biti pretežno suho, pa i sunčano, u unutrašnjosti tek nakon jutarnje magle, a prema kraju dana uz jačanje južine sve oblačnije, uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru ponegdje uz malo kiše.

Vjetar na kopnu slab, u drugom dijelu dana ponegdje umjeren jugozapadni i južni, na istoku jugoistočni. Na Jadranu ujutro slaba i umjerena bura, a potom jugo u jačanju na umjereno i jako, najprije na sjevernom dijelu. 

Česta kiša na Jadranu

U petak u kopnenom području povremeno kiša, a nakon umjerenog jugozapadnjaka, zapuhat će sjeverni vjetar i jačati. S razvedravanjem u dane vikenda hladnije, a mjestimice može biti slabog mraza. Bit će djelomice pa i pretežno sunčano, a umjeren vjetar će pojačavati osjet hladnoće. Oblačnije na istoku, gdje će i u subotu biti jakog vjetra, javlja HRT.

Na Jadranu u petak česta kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Za vikend pretežno sunčano i hladnije. Bit će vjetrovito uz jugozapadnjak i jugo koje će potkraj petka okrenuti na buru, pa u subotu valja računati na jaku buru i sjeverni vjetar, prolazno i sjeverozapadni", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Za petak uključen žuti meteoalarm

DHMZ je za petak izdao žuti meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, osim za područja karlovačke i gospićke regije. Posebno, narančasto upozorenje izdano je za područje Velebitskog kanala zbog jakih udara bure. 

U petak promjenjivo oblačno uz južinu, mjestimice s kišom, na Jadranu i grmljavinom, a za vikend sunčanije, ali i svježije. U petak će zapuhati umjeren i jak jugozapadnjak, na moru i jugo, popodne u okretanju na sjeverozapadnjak i sjeverac, duž obale i buru.

U subotu će biti i olujnih udara, a u nedjelju će vjetar oslabjeti. Temperatura zraka za vikend osjetno niža, ujutro na kopnu uz mogućnost mraza.

D.G.