Zanimljiva nesvakidašnja ronilačko - ekološka akcija na Biokovu, na 1050 metara nadmorske visine

Već po drugi put održana je zanimljiva i nesvakidanja ronilačko – ekološka akcija na planini Biokovo, na 1050 metara nadmorske visine.

Dva ronilačka kluba – REK Wlay Zagvozd i RK Monachus organizatori su, a općina Zagvozd i TZ Imota pokrovitelji akcije čišćenja tri bunara i njihovog okruženja na predjelu Kaoci koje je ujedno i edukativno-informativni centar, piše Gorgonija.com.

Foto: Gorgonija.com

Centar je otvoren u veljači 2017. godine, a otvaranju je prethodilo uređenje stare lugarske kuće i tri bunara kao i izgradnja nekih novih sadržaja. Radovi su financirani u sklopu programa prekogranične suradnje Hrvatske  te Bosne i Hercegovine.

Prva ovakva eko-akcija održana je u rujnu prošle godine, a kako je u svom pozdravnom govoru istaknuo organizator Miro Stanić – ovo je jedan od načina da se sjetimo predaka i njihovih truda u izgradnji i održavanju bunara te otimanja planini malo plodne zemlje i ograđivanje te zemlje u docima. Najmanje što možemo učiniti je bar jednom godišnje malo srediti ovaj dio Biokova.

Pedesetak sudionika akcije iz ronilačkih klubova Wlay, RK Monachus, RK Crveno jezero Imotski, REK HVIDR-a Split, ali i Hrvatskog ronilačkog saveza, Ispostave Hrvatskih šuma Imotski, Splitsko – dalmatinske županije i  općine Zagvozd  zadatak su shvatili ozbiljno pa su nakon nekoliko sati bunari, ali i njihovo okruženje uređeni i očišćeni.

I ne samo to, pripremljena je i zemlja u docu na Kaocima te su posađene sadnice raštike (rašćike).

I.B.