Zanimljiv brod privezan u splitskoj luci, evo o čemu se radi

SPLIT - Kakav je to brod? Mnogi su to pitanje postavili danas dok su pješačili splitskom trajektnom lukom. Naime, uz obalu grada podno Marjana privezao se M/B "Svjetionik", a isti je izazvao golemu pažnju prolaznika.

Naime, M/B "Svjetionik" je brod-radionica u vlasništvu splitske tvrtke Plovput, a specijaliziran za izvođenje hidrograđevinskih radova, među kojima izdvajamo izgradnju novih i sanaciju postojećih objekata pomorske signalizacije.

Foto: Joško Jaković

Na brodu je cijelo vrijeme prisutna i ronilačka ekipa

Brod je opremljen s automatskom betonarom i beton-pumpom, teleskopskom dizalicom, tankovima za davanje vode velikog kapaciteta, kompletnom opremom za ronioce, te posjeduje dobro opremljenu priručnu radionicu, piše Dalmacija danas.

Foto: Joško Jaković

Osim članova posade, na brodu je cijelo vrijeme prisutna i ronilačka ekipa sa svom potrebnom opremom za podvodne radove. Sustav navigacije uključuje radar, GPS, ploter, magnetski kompas, dubinomjer i brzinomjer, stoji na Internet stranici Plovput.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodovi koji su opsluživali svjetionike i svjetioničare dubrovačkog područja | | Morski HR
Plovput d.o.o. je trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske čija je temeljna djelatnost, sukladno Pomorskom zakoniku i Zakonu o Plovputu, vezana za