Zamislite da vas morski lav uči igrati videoigru !?

Kao dio istraživanja kognitivnih sposobnosti morskih sisavaca, znanstvenici američke mornarice razvili su sustav video igrica dizajniran posebno za morske lavove i dupine.

Od tri mužjaka morskog lava koji su do sada naučili igrati videoigre, Spike je prvi uspješno završio program obuke.

Spike baš i nije bio stručnjak, ali to nije njegova krivnja. Mornarički morski lavovi obučeni su ignorirati vanjske podražaje i usredotočiti se isključivo na svoje trenere ili zadatak koji je pred njima.

To znači da ih je prvo trebalo naučiti da su pokretne slike na ekranu relevantne, a to su uspjeli promatrajući istraživače kako igraju. Gledali su kako treneri pritišću ispravne gumbe i na kraju su to naučili raditi i sami. Kako su njihove vještine napredovale, tako je rasla i razina složenosti zadataka.

Spike je na kraju uspio riješiti složenije razine u prosjeku za šest sekundi i s manje od sedam pritisaka na tipke. Još je impresivnija činjenica da su neke faze igranja provedene bez pozitivnog potkrepljenja ili nagrada hranom.

Do danas, Spike i njegova dva prijatelja prošli su kroz više od 450 faza igranja u razdoblju od tri godine i sve ukazuje na to da uživaju, piše TechSpot.

Mornarica inače koristi morske lavove i dupine za izviđanje i misije spašavanja jer mogu u tome biti bolji od ljudi. Više od 120 morskih lavova i dupina pod nadzorom je Programa za morske sisavce, kako navodi mornarica. Za njih kažu da žive sretnije, zdravije i dulje od svojih 'kolega' u divljini djelomično zahvaljujući timu od oko 300 ljudi koji se za njih brinu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Dva morska lava tjeraju posjetitelje s plaže
Viralni video koji prikazuje dva morska lava kako tjeraju posjetitelje plaže u uvali La Jolla u San Diegu, naveo je ljude da se zapitaju koliko dobro koegzistiramo s morskim bićima. No, moguće je da događaj možda nije onakav kakvim se ‘na prvu’ čini. Video prikazuje kako dvije
VIDEO Susret kakav se ne zaboravlja
Znatiželjni i zaigrani dupin roniocu je uvelike uljepšao dan, a snimka je oduševila korisnike društvenih mreža diljem svijeta. Dražesni dupin, vidljivo raspoložen za druženje i igru, uživao je u društvu ronioca koji je susret uspješno snimio i podijelio snimku na društvenim mrežama. Uživa…
Dupin Meta uskršnje praznike proveo je s mamom Mirnom
Meta će uskoro napuniti 33 godine, a Mirna je jedna od najstarijih jedinki koje prate u Institutu Plavi Svijet. Ova dva dupina snimljena su u zajedničkom druženju tijekom uskršnjeg vikenda. Prilikom terenskog izlaska tijekom uskršnjeg vikenda, u neposrednoj blizini otočića Trstenika u cresko-lošinj…