Zaklada Seabed 2030. najavljuje potpuno mapiranje svjetskih oceana

Znate li da čovječanstvo zna manje o podmorju, nego o cjelokupnoj površini Marsa i Mjeseca zajedno? Projekt Zaklade Nippon-GEBCO Seabed 2030, međunarodni je napor da se ucrta, odnosno mapira čitavo oceansko dno svijeta. Najavljeno je i povećanje podataka o oceanima jednako veličini Europe. Potpuna karta oceanskog dna alat je koji nedostaje i koji će znanstvenicima omogućiti da se uhvate u koštac s nekim od najhitnijih ekoloških izazova našeg vremena, uključujući klimatske promjene i onečišćenje mora.

Najnovija GEBCO Grid brojka sad iznosi 23,4 posto, što je povećanje od 10,1 milijuna četvornih kilometara novih batimetrijskih podataka u odnosu na prošlogodišnju brojku. Ovo povećanje je ekvivalentno području veličine Europe i malo veće od Sahare – najveće vruće pustinje na Zemlji.

Seabed 2030 je projekt suradnje Zaklade Nippon i Opće batimetrijske karte oceana (GEBCO) kako bi se potaknulo potpuno mapiranje svjetskih oceana do 2030. i sakupili svi batimetrijski podaci u besplatno dostupnu GEBCO kartu oceana. GEBCO je zajednički program Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) i Međuvladine oceanografske komisije UNESCO-a (IOC-UNESCO) i jedina je inicijativa s mandatom mapiranja cijelog oceanskog dna.

Najnoviju brojku objavio je g. Mitsuyuki Unno, izvršni direktor Zaklade Nippon, na službenom popratnom događaju Seabed 2030 na drugoj konferenciji UN-a o oceanu, održanoj u Lisabonu. Zaklada Seabed 2030 lansirana je prije pet godina na prvoj konferenciji UN-a o oceanima u New Yorku.

G. Unno je rekao da je u samo pet godina Seabed 2030 prednjačio u kartiranju oceana i postigao da je 23,4% morskog dna mapirano u visokoj rezoluciji.

– Unatoč tome što pokrivamo više od 70 posto planeta, naše znanje o tome što leži ispod plave površine je ozbiljno ograničeno. Bez ovih ključnih informacija nikako ne možemo krenuti u održivu budućnost – potpuna karta oceanskog dna alat je koji nedostaje i koji će nam omogućiti da se uhvatimo u koštac s nekim od najhitnijih ekoloških izazova našeg vremena, uključujući klimatske promjene i onečišćenje mora. To će nam omogućiti da zaštitimo budućnost planeta – objašnjava.

Potpuna karta morskog dna potrebna je iz niza razloga, ne samo zbog budućnosti čovječanstva

Oceani pokreću globalne sustave koji Zemlju čine pogodnom za život – kisik, pitku vodu, većinu naše hrane i klimu u konačnici regulira i osigurava more. Topografija oceanskog dna također pomaže u prepoznavanju podvodnih opasnosti i informira o održivom upravljanju morskim resursima i razvoju infrastrukture.

Direktor projekta Seabed 2030 Jamie McMichael-Phillips pozdravio je povećanje podataka. – Ohrabrujuće je vidjeti ovaj rast batimetrijskih podataka unatoč izazovima s kojima se suočava kartiranje oceana, a koji su nedvojbeno pogoršani pandemijom – istaknuo je.

– Dok napredujemo s Desetljećem oceana, veselimo se što ćemo ubrzati naše napore da nadoknadimo vrijeme i trud izgubljen prošle godine. Napredak koji smo postigli od 2017. je hvale vrijedan, ali svjesni smo zadatka koji je pred nama – i željni smo ga realizirati – kaže Phillips.

Desetljeće oceana – Seabed-ov  vodeći program – velika je inicijativa UN-a za mobiliziranje vlada, privatnog sektora, znanstvenika i civilnog društva za suosmišljavanje i suprovođenje transformativnih akcija vođenih znanjem kako bi se preokrenuo pad u zdravlje oceana i napravila promjena u održivom upravljanju morskim okolišem. IOC-UNESCO je tijelo UN-a zaduženo za vođenje provedbe Oceanskog desetljeća.

– Program Desetljeće oceana je zapravo zatvaranje trajnih praznina u znanju s kojima se suočavamo u oceanskoj zajednici, jer ne možemo upravljati onim što ne možemo mjeriti. Kartiranje morskog dna je ‘Conditio sine qua non’ za stvaranje sigurnih, uključivih i zaštitnih mehanizama za održivi suživot između društva i prirode unutar dubokog oceana – naše posljednje granice – rekao je Ariel Troisi, predsjedavajući član IOC-UNESCO-a.

Seabed 2030 također je najavio veliko novo partnerstvo s američkom Nacionalnom upravom za oceane i atmosferu (NOAA) na popratnom događaju. Seabed 2030 aktivno traži partnerstva za uspoređivanje svih postojećih podataka u konačnu GEBCO kartu i identificiranje područja na kojima nema podataka za buduće kartografske ekspedicije.

Misija NOAA-e je razumjeti i predvidjeti mijenjanje okoliša, od dubokog mora do svemira, te upravljati i očuvati obalne i morske resurse SAD-a. Agencija je dio Ministarstva trgovine SAD-a i ima ključne vodeće uloge u oblikovanju međunarodnih politika o oceanima, ribarstvu, klimi, svemiru i vremenu.

Potpisani od strane voditelja partnerstva Seabed 2030  Stephena Halla i dr. Ricka Spinrada u ime NOAA, Memorandum o razumijevanju (MOU) formalizira suradnju koja je već započela između dviju strana. Također će uvelike proširiti naše razumijevanje svjetskih oceana.

Sudjelovanje dr. Spinrada u NOAA-i datira iz 2003., kada je dvije godine bio voditelj Nacionalne oceanske službe te sedam godina voditelj Ureda za oceanska i atmosferska istraživanja. Bio je glavni znanstvenik od 2014. do 2016., prije nego što ga je američki predsjednik Biden prošle godine nominirao za podtajnika za trgovinu za oceane i atmosferu, što uključuje i dužnost upravitelja NOAA-e.

– Oceani pokrivaju više od 70 posto planeta. S razvojem novih alata i tehnologija za mapiranje i mjerenje njegovog dna, imamo bolji kapacitet za razumijevanje njegove fizičke strukture i života koji on podržava, a time i bolje razumijevanje cijelog našeg planeta. To nam znanje može pomoći u donošenju boljih, održivijih odluka — lokalno, nacionalno i globalno – rekao je dr. Spinrad

– Drago nam je objaviti naše najnovije partnerstvo s NOAA-om. Stručnost koju nudi ova dobro etablirana institucija i njeni znanstvenici odigrat će neprocjenjivu ulogu u dovođenju nas korak bliže cilju – rekao je Hall.

Svi podaci prikupljeni i podijeljeni s projektom Seabed 2030 uključeni su u besplatno dostupnu GEBCO globalnu mrežu – najpotpuniji batimetrijski skup podataka o dnu svjetskog oceana.

Z.G.