ZAKAZAO HITAN PRIJEVOZ “Dijete ipak nije bilo ugroženo, Brač ima 4 helidroma, a Supetrani ga nisu htjeli”

SUPETAR – Prošle nedjelje dijete od nepune dvije godine trebalo je hitni medicinski prijevoz s Brača u KBC Split, no sve se zakompliciralo. Vremenski uvjeti su bili loši, a gliser za medicinski prijevoz nije bio tehnički ispravan. Nakon toga krenula su prozivanja i problemi su isplivali na površinu.

Prvo se u portu zapalio gliser predviđen za tu svrhu. Inače, u privatnom vlasništvu i županijskog koncesionara, a onda pilot helikoptera nije znao gdje će sletjeti jer je aerodrom 35 kilometara dalje u privatnom vlasništvu zimi zatvoren, doznaje Dalmacija danas. A to znači bez ikakve logistike, osvjetljenja, vatrogasaca…

– Imamo neadekvatan gliser za hitan transport pacijenata. Prvo su nas uvjeravali da je bio na popravku. Pa je došao novi, tehnički ispravan i odličan, kako su nam rekli. Već na ovoj situaciji je zakazao. Curica od godinu i po dana upućena je hitno za Split. Gliser se pokvario. Digao se helikopter. Mi na ovom dijelu, gdje živi više od pola otočana, nemamo heliodrom. Grad Supetar je izradio projektnu dokumentaciju i zahtijevamo od Županije da preuzme organizaciju financiranja i organizaciju heliodroma. Grad je spreman financijski sudjelovat u tome, ali ne može s njim upravljati”, rekla je Marković i nastavila o samom događaju.

Pilot je rekao da će doći ako bude imao osiguranu pomoć sa tla u vidu vatrogasaca. Oni su se odazvali. Na pitanje zapovjednika vatrogasaca gdje treba otići nisu od pilota dobili odgovor jer ni sam nije znao pa ih je poslao na sve heliodrome i na aerodrom, pa gdje bude da se ne gubi vrijeme u ovakvoj situaciji. Pa je helikopter došao na aerodrom ali nije htio sletjeti. Vjerojatno nisu bili zadovoljeni sigurnosni protokoli. A beba se vozila 20 minuta od Supetra, u nesvijesti, u teškom stanju, preko Vidove gore, vijugavih i skliskih cesta do aerodroma – ispričala je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

No liječnik, kao i hitna helikopterska služba demantiraju supetarsku gradonačelnicu.

“Puno priče ni oko čega”

– Moram naglasiti da dijete uopće nije bilo ugroženo, to znam iz izvješća medicinske posade helikoptera. Dijete je bilo stabilno, s urednim vitalnim parametrima, kontaktibilno, orijentirano predano posadi helikoptera – rekao je Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, u središnjem Dnevniku HTV-a.

– Puno priče ni oko čega. Uobičajen radni dan s transportom hitnog bolesnika u KBC Split s otoka Brača. Bili su ekstremni vremenski uvjeti. Naš liječnik je razmatrao hoće li se odlučiti za prijevoz morem gliserom ili helikopterom. Tražio je dozvolu za helikopter. Ne čekajući, uputio se s djetetom do pristaništa, što nije daleko od ispostave medicine. U putu mu je rečeno da je helikopter odobren, usput je već došao do broda. Tu mu je skiper rekao da su meteo uvjeti užasni, a da ima tehničkih problema s brodom. Nakon toga se vratio natrag i uputio prema helidromu

– Helikopter je već bio u zraku. Tijekom hitnih transporta, ekipe komuniciraju s prijavno-dojavnom jedinicom, koordiniraju se s njima. Dijete je predano u helikopter i dovezeno u KBC Split – dodao je.

Osvrnuo se i na pritužbe oko prijevoza gliserom.

– Riječ je o jedinom ponuditelju koji se javio na javno nadmetanje i s njim je sklopljen ugovor. Gliser udovoljava uvjetima natječaja. Sutra sam pozvao ponuditelja da dođe kod mene skupa s bračkim liječnicima da vidimo o čemu se radi. Nastojat ćemo stvar ukloniti. U najgorem slučaju može se raskinuti ugovor i objaviti novi natječaj – rekao je Luetić dodajući da nastoje riješiti problem.

Foto: Siniša Radić

“Nisu izgradili helidrom jer su se bojali eventualnog troška, iako je sve bilo besplatno”

Joško Kalilić, inicijator i organizator izgradnje svih helidroma u Splitsko-dalmatinskoj županiji, osvrnuo se na izjave Ivane Marković nakon što je došlo do problema u transportu zbog kojih se skoro dogodila tragedija.

– Nedavno sam uputio dopis gradonačelnici Supetra Ivani Marković da prije nego se upusti u kritike o hitnom helikopterskom prijevozu s Brača prouči i konačno zapamti kako funkcionira helikopterska služba i gdje se nalaze helidromi na Braču iako to u stručnom smislu nije njen posao već lokalne zdravstvene službe i ispostave hitne medicinske pomoći – ispričao je za Dalmaciju danas.

– Ako već i želi, kao gradonačelnica, znati više o radu hitne helikopterske službe na Braču, trebala bi bar zapamtiti da na Braču postoje četiri helidroma (a ne heliodroma kako ga ona uporno pogrešno izgovara) i to u Milni, Pražnicama, Novom Selu kod Selaca i na aerodromu Brač.

Činjenica je da Supetrani prije 20 godina nisu željeli izgraditi helidrom na svome terenu jer su smatrali da je prijevoz gliserom zadovoljavajući, a pri tome su se bojali eventualnog troška, iako im se nudila besplatna izgradnja uz pomoć donatora kao što je to učinjeno na svim otocima Splitsko-dalmatinske županije.

Za slučaj djeteta koje je trebalo hitno prevesti iz Supetra u Split nije trebalo biti nikakvog tehničkog problema jer, osim na bračkom aerodromu, helikopter može preuzeti bolesnika na jedan od dva relativno bliska helidroma u Milni ili Pražnicama (10 km bliže od aerodroma). Od Supetra do Pražnica vozilu HMP treba 15-ak minuta vožnje koliko i helikopteru od Divulja do helidroma u Pražnicama.

Na zapadnoj periferiji Supetra postoji velika ravna površina u vlasništvu grada Supetra koja može poslužiti kao privremeni helidrom. U noćnim uvjetima vozači hitne pomoći inače postavljaju pokretne lampe koje pomažu pilotima za bolju vidljivost mjesta kod slijetanja helikoptera. Travu na toj površini treba pokositi, dobro očistiti od grmlja i komunalnog otpada i nakon toga ograditi kao zabrana za ulaz mještanima. Kad financijski i drugi uvjeti dopuste siguran sam da će se na tom mjestu moći izgraditi helidrom koji će biti peti na Braču – kazao je Kalilić.

D.G.