ZAGREBAČKI KLAPSKI CIKLUS Nastavlja se tradicija, kojoj je potporu ukinuo Grad Zagreb

ZAGREB - Ciklus koncerata dalmatinskih klapa grada Zagreba pokrenut je 2006. godine, a održavao se sve do 2014., kada je prekinuta novčana potpora Grada Zagreba.

Ciklus je u svojih devet godina postojanja donio zagrebačkoj publici niz značajnih događanja

- autorske večeri Živka Ključe i Joška Ćalete, koncerte za oproštaj od Dinka Fia i Ljube Stipišića Delmate, promocije brojnih nosača zvuka te oproštaje s istaknutim članovima klapa.

Bez potpore Grada bilo je nemoguće nastaviti s organizacijom zbog čega je Zagreb na jubilarnu 10. godišnjicu ostao bez važnog kulturnog događaja.

Inicijativa za obnovu Ciklusa došla je od Pauline Đapo iz klape Armorin i Ivane Mišetić iz klape Ćakulone, dvije istaknute članice klapskog svijeta s dugogodišnjom i bogatom klapskom karijerom. U rujnu 2022. godine Đapo i Mišetić sazvale su sastanak na koji su se odazvali predstavnici svih zagrebačkih klapa i izrazili podršku obnovi.

Obnovljeni ciklus održat će se u sezoni 2022./2023. u Velikoj dvorani Novinarskog doma.

Kroz četiri koncerta publici će se predstaviti brojne zagrebačke klape koje su objeručke prihvatile inicijativu da se ciklus obnovi!

Koncerti će se održavati u Velikoj dvorani Novinarskog doma petkom i to

10. veljače, 21. travnja, 19. svibnja i 16. lipnja 2023. godine, a, u suradnji sa Zakladom Anamarija Carević, održat će se i korizmeni koncert u nekom od crkvenih prostora.

Zagreb je posljednjih godina postao središte klapske pjesme u Hrvatskoj

Premda je klapska pjesma tradicionalno simbol Dalmacije, upravo u glavnom gradu djeluje veliki broj klapa - njih čak 15, više nego igdje drugdje u Hrvatskoj.

Svake se godine na vodećim manifestacijama i festivalima

- uključujući najvažniji, Festival dalmatinskih klapa u Omišu - čuju mahom zagrebačke klape u kojima se ne okupljaju više samo Dalmatinci koji su zbog studija i rada došli u metropolu, već i ljubitelji klapske pjesme sa sjevera Hrvatske.

Unatoč broju klapa i uspjesima koje nižu, Grad Zagreb nema nijedan ustaljeni klapski susret, izuzev bijenalnog Fiofesta.

Nastupi u kojima klapaši imaju priliku čuti klapske kolege, s njima razmijeniti iskustva, čuti napjeve i pjesme koje možda dotada nikada nisu čuli i prisjetiti se nekih na koje su zaboravili, najsigurniji je način da se klapska pisma sačuva.

Podržite organizaciju!

- U ime svih klapa koje će od veljače do lipnja 2023. godine stati na pozornicu Novinarskog doma, pozivamo Vas da nas podržite!

Zagreb je postao središte klapske pjesme u Hrvatskoj, a u njemu djeluje više klapa nego igdje drugdje u Hrvatskoj.

Obnova Ciklusa bit će stoga od neizmjernog značaja za sve klape Grada, ali i za hrvatsku klapsku scenu jer je upravo suradnja, razmjena iskustava i uzajamno slušanje jedini način da se ova tradicija očuva - poručuju organizatorice.

D.G.