I Zadranke protiv nasilja nad ženama!

Ovih dana u većini medija možemo naići na slučaj brutalno ubijene Nizame Hećimović kojoj je život oduzeo nasilnik iz Gradačca u BiH. Akcija „Sigurnost žena je odgovornost države“ će se održati u ponedjeljak 21. kolovoza s početkom u 16 sati u 13 gradova u Hrvatskoj, među ostalim i u Zadru.

Organizator akcije je Ženska mreža Hrvatske  koja ovom akcijom želi skrenuti pozornost na nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Ovim izražavaju solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

Nasilje nad ženama ističu, nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidljiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi samom ubojstvu. Problem nasilja nad ženama uz to je i univerzalan problem.

Iz Ženske mreže oštro osuđuju tretiranje nasilja nad ženama kao prekršaj i pitaju se je li udariti ženu zaista jednako kao voziti se bez karte u autobusu ili tramvaju? Femicid je ozbiljan problem koji se može spriječiti, no država uporno zakazuje kad je poduzimanje konkretnih mjera za zaštitu žena od nasilja u pitanju.

Stoga iz Ženske mreže jasno traže:

- osnivanje Vladine radne skupine koja će donijeti nova i pravilnija rješenja za sprječavanje femicida

- definiranje femicida kao kaznenog djela

- stavljanje svih oblika nasilja nad ženama u sferu kaznenog djela

- donošenje Nacionalne strategije borbe protiv nasilja nad ženama i odgovarajuća sredstva u državnom proračunu za provođenje iste

Vrijeme je, kažu, da se stane na kraj ignoriranju nasilja nad ženama. Kako bi do toga uspješno i došli bitno je da svaki pojedinac, ali i državni aparat shvati punu ozbiljnost ovog sramotnog društvenog problema.

J.T.