VIDEO: ZADRANIMA PREKIPJELO Veliki prosvjed zbog nedostatka pedijatara

Nekoliko stotina Zadrana predvođenih Građanskom inicijativom "Tko je moj liječnik" okupilo se na Trgu pet bunara u Zadru prosvjedujući zbog nezadovoljavajuće zdravstvene skrbi, osobito nedostatka pedijatara.

Višegodišnje nezadovoljstvo zbog manjka pedijatara u Zadarskoj županiji eskaliralo je sredinom kolovoza pobunom roditelja na društvenim mrežama nakon vijesti o odlasku pedijatrice Nevene Švorinić iz sustava Doma zdravlja te najavom odlaska u privatnike još nekoliko pedijatara.

Noseći transparente podrške pedijatrima, poput "5 nebodera, 4 kantuna, 3 bunara, 2 pumpe, 1 pedijatar", "Imamo pravo znati", "Ako narastem, bit ću pedijatar", "Od pedijatra do groba", "Nemam pedijatra", prosvjednici su prošli središtem grada do Morskih orgulja, prenosi HRT.

- Nadamo se da se ovakva situacija, da roditelji moraju izlaziti na ulice, više nikad neće ponoviti. Od odgovornih očekujemo konkretna rješenja, a ne obećanja. Dio pedijatara otišao je u privatnike i više neće imati ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Tražimo da nam se kaže kako će se riješiti problem i da se odgovorni drže tog rješenja, poručili su organizatori prosvjeda nazvanog Reci AAA.

U posljednja dva tjedna pročelnik Odjela za zdravstvo Zadarske županije Marko Kolega nekoliko je puta demantirao tvrdnje roditelja da svi pedijatri iz primarne zdravstvene zaštite idu u privatnike.

Riječ je o samo jednoj liječnici. Svi ostali pedijatri ostaju u sustavu, odnosno radit će i dalje kao koncesionari s ugovorom s HZZO-om i neće naplaćivati preglede. Roditelji mogu biti mirni jer neće biti neupisane djece kod pedijatara, poručio je Kolega, koji bi predstavnike građanske inicijative navodno trebao primiti u ponedjeljak.

Prosvjednici su poručili da se kriza primarne zdravstvene zaštite ne odnosi samo na pedijatre, nego i na ginekologe i liječnike obiteljske medicine.

Zadarski pedijatri imaju i po 1400 upisane djece, što je iznad nacionalnog i europskog prosjeka i propisa. Trebalo bi ih biti 13, a sada ih je devet.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

RODITELJI SPREMAJU PROSVJED Posljednja pedijatrica dala otkaz u Domu zdravlja Zadarske županije
Posljednja pedijatrica Doma zdravlja, dr. Nevena Švorinić koja je radila neko vrijeme i bez medicinske sestre u timu, jučer je dala otkaz ravnateljici Doma zdravlja, dr. Renati Bek. Njezina konačna odluka ovisit će o razgovoru s pročelnik Markom Kolegom čije inzistiranje na posebnom dežurstvu je p…
Roditelji na mukama jer nema pedijatara - HZZO im odgovorio što mogu napraviti
U Zadarskoj županiji, kako smo već prenosili, roditelji nemaju zakonom i ustavom zagarantiranu zdravstvenu skrb djece jer fali - pedijatra. N1 je upitao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) što misle poduzeti po tom pitanju s obzirom da se radi o njihovim osiguranicima. Iz HZZO-a tvrde…